nieuws

Lees hier het jaarverslag 2021 van de gemeenteraad Noordoostpolder.

Periode: 2018

Jaar geselecteerd: 2018

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017

Polder hoeft geen compensatie voor zandwinning

19 december 2018

De Noordoostpolder vraagt geen financiële compensatie aan de Fryske Marren voor de zandwinning in het IJsselmeer. Dat antwoordde wethouder Haagsma maandagavond op vragen van de SP. “Wij gebruiken het IJsselmeer immers zelf voor het plaatsen van windmolens die tot in andere gemeentes zijn te zien. Daarvoor betalen wij ook geen vergoedingen”, aldus Haagsma.

Lees meer

College moet aan de slag met zwerfafval

18 december 2018

De gemeente moet met een publiekscampagne het zwerfafval in de Noordoostpolder te lijf. De gemeenteraad schaarde zich maandagavond achter een motie van het CDA. Volgens indiener Johan Goos loopt het afval in de openbare ruimte de spuitgaten uit.

Lees meer

Geen vuurwerkvrije zones in de Noordoostpolder

18 december 2018

Burgemeester Bouman laat van het verloop van de jaarwisseling afhangen of hij gaat nadenken over vuurwerkvrije zones. Dat meldde hij tijdens zijn eerste gemeenteraadsvergadering op vragen van de PvdA.

Lees meer

Onderzoek naar openbare toiletten in bestaande gebouwen

18 december 2018

Wethouder Haagsma gaat onderzoeken of er in bestaande gebouwen in Emmeloord plek is voor openbare toiletten. Daarmee komt hij tegemoet aan een motie van de PvdA. Die pleitte maandagavond in de gemeenteraad voor het opnemen van openbare toiletten in het centrumplan.

Lees meer

Gemeenteraad akkoord met Programmabegroting

15 november 2018

De gemeenteraad nam maandagavond de zogenoemde Programmabegroting 2019-2022 aan. Volgens verwachting houdt de Noordoostpolder aan het einde van die periode in totaal 2,5 miljoen euro over. Partijen hadden daarom vooral vragen over onderdelen van de begroting.

Lees meer

Compliment voor mantelzorgers fors omhoog

15 november 2018

Mantelzorgers in de Noordoostpolder krijgen volgend jaar een financieel ‘compliment’ van 150 euro. De gemeenteraad nam een motie aan van ONS. Momenteel kunnen mantelzorgers, mensen die zieke naasten ondersteunen, aanspraak maken op 60 euro.

Lees meer

Uitsluiten tweede zorgaanbieder onmogelijke opdracht

15 november 2018

Wethouder Uitdewilligen wil 'absoluut geen twee concurrerende poliklinieken' in de Noordoostpolder. Uitsluiten van een eventuele tweede zorgaanbieder is echter een 'onmogelijke opdracht', zo hield ze maandagavond ONS voor. "Wij gaan daar namelijk niet over", aldus de wethouder.

Lees meer

Tarieven toeristenbelasting en afval niet lager

15 november 2018

Toeristen betalen volgend jaar 2,4 procent meer toeristenbelasting in de Noordoostpolder. Een voorstel van ONS om de verhoging van tafel te vegen redde het maandag niet in de gemeenteraad. GroenLinks en VVD trokken een amendement terug waarmee ze een verhoging van de afvalstoffenheffing wilden voorkomen.

Lees meer

Arbeidsmigranten vaker op Nederlandse les

15 november 2018

De gemeente Noordoostpolder gaat arbeidsmigranten stimuleren om Nederlands te leren. Daarvoor wordt komend voorjaar een ‘taalcampagne’ gelanceerd. De gemeenteraad nam daarvoor maandag unaniem een motie aan van ChristenUnie-SGP.

Lees meer

Aanbeveling nieuwe burgemeester voor Noordoostpolder

08 oktober 2018

De heer H.K. (Harald) Bouman wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. De gemeenteraad heeft dit besluit vanavond genomen in een besloten raadsvergadering, op voorstel van de vertrouwenscommissie. De heer Bouman is 47 jaar, getrouwd en heeft twee jonge kinderen. Hij is sinds 2010 wethouder in de gemeente Eemsmond.

Lees meer

Gemeenteraad unaniem akkoord met meedoenpakket

03 oktober 2018

De gemeenteraad omarmde maandagavond unaniem het zogenoemde meedoenpakket. Kinderen uit armere gezinnen kunnen daarmee eerder meedoen aan sport en cultuur. Ook maakt het pakket de aanschaf van een fiets (vanaf 6 jaar) en een computer voor brugklassers mogelijk.

Lees meer

Jeugdburgemeester Yorinthe kijkt uit naar intocht Sinterklaas

03 oktober 2018

De gemeenteraad installeerde maandagavond Yorinthe de Jong (10) als nieuwe jeugdburgemeester van de Noordoostpolder. Zij nam de ambtsketting over van voorgangster Willemengs Schutte uit Ens. Die vond de intocht van Sinterklaas in haar regeerperiode het leukst.

Lees meer

Henk Tiesinga waarnemend burgemeester Noordoostpolder

06 september 2018

De provincie maakt het volgende persbericht bekend: Mr. Ir. Ing. Henk Tiesinga MSc. zal per 10 oktober starten als waarnemend burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Henk Tiesinga (69 jaar) woont in Bant en is lid van het CDA.

Lees meer

Vacature rekenkamercommissielid

29 augustus 2018

De gemeente Noordoostpolder (ruim 46.000 inwoners) heeft een rekenkamercommissie die bestaat uit drie raadsleden en drie externe leden, onder wie de voorzitter. De externe leden worden voor een periode van vier jaar benoemd, met de mogelijkheid van een eenmalige herbenoeming. Er ontstaat per november 2018 een vacature voor Voorzitter van de rekenkamercommissie Noordoostpolder.

Lees meer

Na zomer meer duidelijkheid over rondweg Marknesse

13 juli 2018

Een onderzoek naar een mogelijke rondweg om Marknesse is bijna klaar. Na de zomer moet duidelijker zijn of zo’n weg haalbaar is. Dat meldde wethouder Anjo Simonse maandag tijdens de behandeling van de Perspectiefnota.

Lees meer

College moet ‘serieus werk’ maken van openbaar vervoer

13 juli 2018

De gemeenteraad wil dat het nieuwe college serieus met het openbaar vervoer aan de slag gaat. Meerdere partijen drongen maandag in hun Algemene Beschouwingen aan op actie. Wethouder Simonse moet op korte termijn met de provincie om tafel gaan zitten, vinden SP en PvdA.

Lees meer

Onderzoek naar subtropische toekomst Bosbad

12 juli 2018

ONS droomt van een subtropisch zwembad in Emmeloord en ziet kansen daarvoor met de aanstaande renovatie van het Bosbad. De partij vond maandagavond in de gemeenteraad een meerderheid die een onderzoek wil naar de mogelijkheden.

Lees meer

Noordoostpolder een Innovatiefonds Zorg rijker

12 juli 2018

De gemeente Noordoostpolder stopt zeker drie jaar lang 25.000 euro in een Innovatiefonds Zorg. Een succesje voor de SP, die de handen van de voltallige gemeenteraad op elkaar kreeg voor een motie.

Lees meer

Gemeente moet minder werk uitbesteden

11 juli 2018

De gemeenteraad wil dat de gemeente zo weinig mogelijk werk uitbesteedt aan externen. Een meerderheid steunde een motie van SP en CDA. Die partijen willen dat het college er naar streeft dat maximaal 10 procent van het gemeentelijk werk door externen wordt uitgevoerd. Ze zien liever dat de gemeente mensen een vast dienstverband aanbiedt.

Lees meer

Natuur heeft invloed op groenonderhoud

11 juli 2018

Politieke Unie vindt dat het groenonderhoud in de Noordoostpolder nog niet aan de verwachtingen voldoet. Volgens wethouder Simonse heeft dat voor een deel met ‘de natuur’ te maken. Hij wijst op het kletsnatte voorjaar en de extreme droogte van de laatste weken.

Lees meer

Nieuwe jeugdburgemeester gekozen

09 juli 2018

Op 4 juli jl. is de jeugdburgemeester 2018-2019 gekozen. Het was een leuke middag waarbij de kandidaten aan de hand van een muurkrant hun ideeën presenteerden.

Lees meer

21 kandidaten voor ambt burgemeester Noordoostpolder

25 juni 2018

21 belangstellenden hebben gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. De reactietermijn voor de vacature sloot vrijdag 22 juni. Het gaat om 16 mannen en 5 vrouwen. In leeftijd variëren de sollicitanten van 46 tot 62 jaar.

Lees meer

De nieuwe gemeenteraad

22 juni 2018

De nieuwe gemeenteraad is alweer een tijdje in functie. Oudgedienden en nieuwe raadsleden die samen met het college de lijnen uitzetten en besluiten nemen voor een mooie en leefbare Noordoostpolder.

Lees meer

Ondersteuning bij privacywet geen taak van de gemeente

14 juni 2018

Organisaties en verenigingen in de Noordoostpolder maken zich zorgen over de nieuwe privacywet (AVG). Dat stellen althans PvdA, Politieke Unie en SP. Hun motie voor een gemeentelijke hulplijn waar bestuurders met vragen terecht kunnen kreeg echter onvoldoende steun in de gemeenteraad.

Lees meer

Zoektocht naar nieuwe burgemeester

13 juni 2018

De vacature ‘burgemeester van Noordoostpolder’ is officieel opengesteld. Tot vrijdag 22 juni kunnen geïnteresseerden reageren. Zij richten hun brief aan de Koning, maar sturen deze naar Leen Verbeek, de Commissaris van de Koning. Het is de bedoeling dat de nieuwe burgemeester medio december wordt geïnstalleerd. Omdat onze huidige burgemeester per 1 oktober vertrekt, benoemt de commissaris van de Koning voor de tussentijd een waarnemend burgemeester.

Lees meer

Maak toekomst met Noordoostpolder

30 mei 2018

In een speciale vergadering besprak de gemeenteraad vanavond met de commissaris van de Koning, Leen Verbeek, welk type burgemeester de gemeente Noordoostpolder nodig heeft.

Lees meer

De gemeente Noordoostpolder zoekt, voor de periode van één schooljaar, een JEUGDBURGEMEESTER J/M

30 mei 2018

Wij zoeken doeners met een droom. Kinderen uit Noordoostpolder, die niet op hun mondje zijn gevallen en het leuk vinden om met of namens de burgemeester de gemeente te vertegenwoordigen bij evenementen, herdenkingen en bijzondere ontvangsten. Denk bijvoorbeeld aan de Boomplantdag, het ontsteken van de vlam op 4 mei en de ontvangst van Sinterklaas.

Lees meer

Vacature rekenkamercommissielid

23 mei 2018

Het doel van de rekenkamercommissie is het versterken van de controlerende rol van de raad. Om dit te bereiken verricht de commissie onafhankelijk onderzoek, dat gericht is op de effectiviteit en de efficiency van het gemeentelijk beleid, inclusief de uitvoering daarvan.

Lees meer

Belangrijkste vaardigheden en eigenschappen toekomstige burgemeester

09 mei 2018

Een burgemeester die boven de partijen staat, duidelijke en begrijpelijke taal spreekt en daadkrachtig optreedt bij calamiteiten, dit zijn de belangrijkste vaardigheden die de toekomstige burgemeester van Noordoostpolder moet hebben. Maar liefst 835 inwoners dachten met de mee en vulden de afgelopen weken de enquête in.

Lees meer

Denk mee over de nieuwe burgemeester

17 april 2018

Aan welke eisen, wensen en verwachtingen moet de nieuwe burgemeester van Noordoostpolder voldoen? De gemeenteraad wil graag van inwoners weten wat zij belangrijk vinden en stelde hiervoor een enquête op.

Lees meer

Huidige coalitie van start met formatie

12 april 2018

De fracties CDA, CU/SGP, Politieke Unie en VVD hebben gisteravond de fase van informatie afgerond. Onder leiding van informateur Breunis van de Weerd hebben zij een constructief gesprek gehad over houding en vertrouwen, en de concrete onderwerpen die aangegeven zijn in de gesprekken met de informateurs.

Lees meer

Advies informateurs Noordoostpolder: verken eerst huidige coalitie

10 april 2018

Op maandag 9 april hebben informateurs Hennie Bogaards en Breunis van de Weerd hun advies voor de nieuwe coalitie van gemeente Noordoostpolder toegelicht. Uit de gesprekken is gebleken dat voortzetting van de huidige coalitie de meest reële optie is; CDA, CU/SGP, Politieke Unie en VVD. Dat zou ook recht doen aan de verkiezingsuitslag, waarbij de huidige coalitie netto 1 zetel heeft gewonnen.

Lees meer

Zoektocht naar best denkbare coalitie van start

03 april 2018

Goed uitzoeken welke partijen het beste bij elkaar passen om de Noordoostpolder de komende vier jaar te besturen. Dat is de opdracht die informateurs Hennie Bogaards en burgemeester van Nunspeet Breunis van de Weerd meekrijgen van CDA en ChristenUnie-SGP.

Lees meer

Burgemeester roept nieuwe raadsleden op om vertrouwen terug te winnen

29 maart 2018

Burgemeester Van der Werff installeerde woensdagavond de nieuwe gemeenteraad. Van de 29 raadsleden zijn er 14 nieuw gekozen. Het 'mondjesmaat' vertrouwen terugwinnen van de burgers ziet Van der Werff als hun belangrijkste taak. "Op verjaardagsfeestjes wordt nu niet altijd positief gesproken over raadsleden en dan druk ik mij voorzichtig uit", aldus de burgemeester.

Lees meer

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen Noordoostpolder vastgesteld

23 maart 2018

Tijdens de zitting van het Centraal Stembureau is vanochtend de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Daarmee is de zetelvoordeling van de nieuwe gemeenteraad bekend, evenals de samenstelling. Pas na installatie van de nieuwe gemeenteraad op woensdag 27 maart 2018, 19.30 uur, is deze uitslag onherroepelijk.

Lees meer

De voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen

22 maart 2018

De voorlopige uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn bekend. Het opkomstpercentage in onze gemeente is 58,1%. Hieronder vindt u de voorlopige zetelverdeling.

Lees meer

Stemmen in de Poldertoren

21 maart 2018

Wilt u ook van dit uitzicht genieten? Kom dan stemmen in de Poldertoren! Zo’n 200 mensen gingen u al voor!

Lees meer

Verkiezingskrant al gelezen?

16 maart 2018

Op 13 maart ontvingen alle inwoners van Noordoostpolder de verkiezingskrant als bijlage in De Noordoostpolder. In de krant leest u meer over uw stempas(sen), stemlocaties, de standpunten van de politieke partijen en het bepalen van uw stem. Leest u hem liever digitaal?

Lees meer

Afscheid gemeenteraad en installatie nieuwe gemeenteraad

08 maart 2018

Op dinsdag 27 maart a.s. om 14.30 uur zal een buitengewone raadsvergadering worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis waarin afscheid wordt genomen van de gemeenteraad 2014-2018. Op woensdag 28 maart a.s. om 19.30 uur zal in een raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis de nieuw gekozen gemeenteraad van de gemeente Noordoostpolder worden geïnstalleerd.

Lees meer

Verkiezingssticker op de Poldertoren

07 maart 2018

Sinds dinsdag 6 maart prijkt op de Poldertoren in Emmeloord een grote verkiezingssticker voor de gemeenteraadsverkiezingen. De sticker van ongeveer 5 meter breed bij 6 meter hoog is door de burgemeester op een hoogte van ongeveer 18 meter geplakt. Burgemeester Aucke van der Werff: “Op woensdag 21 maart bepalen de inwoners de toekomst van Noordoostpolder. Iedere stem is belangrijk. Ik hoop dat alle inwoners op deze dag hun stem uitbrengen.”

Lees meer

Speeddaten met kandidaat raadsleden?

06 maart 2018

Helaas gaat de gast van de raad van 12 maart niet door wegens te weinig aanmeldingen. We vinden dat erg vervelend. Geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om na de verkiezingen alsnog onze gast te zijn, bij een raadsvergadering. Aanmeldingen daarvoor kunnen worden gezonden naar: gastvanderaad@noordoostpolder.nl Wanneer je graag meer wilt weten over de gemeenteraadsverkiezingen en de standpunten van partijen, ben je ook van harte welkom bij het verkiezingsdebat op 16 maart om 19:30 uur in het Huyscafé van het 't Voorhuys. Ook zijn de politieke partijen op 17 maart tussen 11:00-16:00 uur te vinden op het Kettingplein met een verkiezingsmarkt.

Lees meer

Statement gemeenteraad over mishandeling in Emmeloord

01 maart 2018

Naar aanleiding van de berichtgeving over de mishandeling van een 14-jarige inwoonster wil de gemeenteraad van de Noordoostpolder zich uitspreken over dit incident.

Lees meer

Gezamenlijk plakmoment opmaat naar verkiezingen

20 februari 2018

Met een gezamenlijk ‘plakmoment’ openden de politieke partijen van de gemeente Noordoostpolder woensdagmiddag 21 februari de verkiezingscampagne. De leden van de elf politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen kwamen bij elkaar op de gemeentewerf in Emmeloord. Daar plakten de partijen hun eigen partijposters op de verkiezingsborden die op verschillende plaatsen in de gemeente komen te staan.

Lees meer

Ook schilddak mogelijk bij nieuwbouw op boerenerven

19 februari 2018

Wie vervangende nieuwbouw of een extra woning op een boerenerf wil realiseren, kan vanaf nu ook voor een schilddak kiezen. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. Voor dit besluit was een zogenoemd initiatiefvoorstel nodig: de raad draagt het college daarmee op om de regels in de welstandsnota te versoepelen.

Lees meer

Expositie Real Human Bodies ter discussie

19 februari 2018

Het is de vraag of de tentoonstelling Real Human Bodies in het Emmeloordse Van der Valk Hotel doorgaat. Burgemeester Van der Werff zegde maandag een onderzoek toe na vragen van PvdA-GroenLinks. Volgens raadslid Van der Velde worden voor de expositie mogelijk illegaal verkregen lichamen gebruikt.

Lees meer

Rutten klaar voor de bouw van multifunctioneel centrum

19 februari 2018

Bewoners van Rutten zijn klaar voor de bouw van een multifunctioneel centrum. Ze trokken maandagavond massaal in bouwvakkerstenue naar het gemeentehuis. Daar stemde zoals verwacht ook de gemeenteraad in met de bouw van het ruim vier miljoen kostende centrum.

Lees meer

Gemeente stimuleert bedrijven tot gasloos bouwen

19 februari 2018

De gemeente moet bedrijven met nieuwbouwplannen stimuleren om gasloos te bouwen. Die opdracht heeft de gemeenteraad maandagavond op initiatief van PvdA-GroenLinks gegeven. Wethouder Poppe vindt de motie overbodig. Volgens hem doet de gemeente dat namelijk al lang.

Lees meer

Polder akkoord met grenscorrectie

19 februari 2018

De gemeenteraad van de Noordoostpolder stemde maandag definitief in met een grenscorrectie met Urk. Ook de raad van het voormalige eiland stemde daarmee zoals verwacht in. Urk kan nu verder werken aan een binnendijks bedrijventerrein en natuurgebied Urkerveld.

Lees meer

Burgemeester zwaait af: tijd voor andere dingen

19 februari 2018

Burgemeester Aucke van der Werff doet dit najaar afstand van zijn ambtsketen. Met die mededeling verraste hij maandagavond de gemeenteraad. Van der Werff wordt dit jaar 65 jaar en hij vindt het tijd voor ‘andere dingen’, zo beargumenteert hij zijn vertrek.

Lees meer

Zwemtas voor kinderen uit armere gezinnen

19 februari 2018

Kinderen uit gezinnen met een inkomen van 120 procent van de bijstandsnorm kunnen ook op zwemles. De gemeenteraad nam daarvoor maandag een amendement van de ChristenUnie-SGP over. Alleen de VVD stemde tegen.

Lees meer

Groen licht voor plannen Schokland

05 februari 2018

De gemeente Noordoostpolder draagt definitief een miljoen euro bij aan plannen voor het behoud van Werelderfgoed Schokland. Daarvoor gaf de gemeenteraad maandag na een lange discussie groen licht. SP en PvvP stemden tegen het plan met daarin onder meer de aanleg van 211 hectare nieuwe natuur.

Lees meer

Geen steun voor zeecontainerplan D66

05 februari 2018

De gemeente Noordoostpolder draagt definitief een miljoen euro bij aan plannen voor het behoud van Werelderfgoed Schokland. Daarvoor gaf de gemeenteraad maandag na een lange discussie groen licht. SP en PvvP stemden tegen het plan met daarin onder meer de aanleg van 211 hectare nieuwe natuur.

Lees meer

Overzicht verkiezingsbijeenkomsten

12 januari 2018

Verkiezingsbijeenkomsten Gemeenteraad Noordoostpolder

Lees meer