nieuws

Lees hier het jaarverslag 2021 van de gemeenteraad Noordoostpolder.

Periode: 2019

Jaar geselecteerd: 2019

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017

Sluiting consultatiebureau heeft geen effect op de vaccinatiegraad

24 december 2019

Sluiting van consultatiebureaus in Creil, Ens, Marknesse en Tollebeek heeft geen invloed op de vaccinatiegraad van polderkinderen. Dat antwoordt wethouder Uitdewilligen op vragen van de SP. Volgens haar blijkt dat uit de ervaringen van zes jaar terug toen ook een aantal consultatiebureaus werden gesloten.

Lees meer

Gemeente subsidieert geen auto voor Samen zijn We Er Voor Elkaar

24 december 2019

Gemeente Noordoostpolder draagt definitief niet bij aan een nieuwe auto voor de Stichting Samen Zijn We Er Voor Elkaar. Een motie van GroenLinks en ONS kreeg maandagavond net niet voldoende steun in de gemeenteraad.

Lees meer

Wachttijd sociaal team moet omlaag

24 december 2019

Gemeente Noordoostpolder moet het komende half jaar de wachttijd voor het sociaal team omlaag brengen. De gemeenteraad nam maandagavond unaniem een motie van VVD en SP aan.

Lees meer

Polderpolitiek wil Urker collega’s jaarlijks ontmoeten

17 december 2019

Als het aan de gemeenteraad van Noordoostpolder ligt, komt er jaarlijks een Noordoostpolder-Urk Dag op de kalender. Dat moet een dag zijn waarop raadsleden van beide gemeenten elkaar ontmoeten.

Lees meer

Kwestie rond uitgifte hulpmiddelen nog niet opgelost

17 december 2019

Wethouders van Dronten, Urk en de Noordoostpolder bespreken in januari weer de problemen rond de uitleen van de hulpmiddelen. De drie gemeenten willen in zee met Welzorg, maar die organisatie kibbelt met voorganger Hulpmiddelencentrum over de waarde van al uitgegeven hulpmiddelen. Een externe partij moet de waarde van de uitgegeven hulpmiddelen nu vaststellen, zegt wethouder Marian Uitdewilligen.

Lees meer

Geen weg terug voor biomassacentrale

17 december 2019

De PvdA probeerde maandagavond tevergeefs een stokje te steken voor de komst van een glastuinbouwbedrijf met een biomassacentrale aan de Nieuwlandseweg. De socialisten wilden eerst afwachten wat de effecten op het milieu en het klimaat zijn. Alleen SP en GroenLinks stemden ook tegen.

Lees meer

Verkeerspsycholoog aan de slag op de N50

14 november 2019

Als het aan wethouder Simonse ligt, gaat een verkeerspsycholoog het gedrag van weggebruikers op de N50 analyseren. Simonse heeft daarover al contact gehad met Gedeputeerde Boerman van de provincie Overijssel en collega-wethouders op Urk en in Dronten. Die waren volgens Simonse enthousiast over zijn idee.

Lees meer

Gemeenteraad ziet wolken aan de horizon

14 november 2019

Met de tegenstem van de SP stemde de gemeenteraad maandagavond in met Programmabegroting 2020-2023. In tegensteling tot veel andere gemeenten staat de Noordoostpolder er financieel goed voor. Financieel wethouder Wijnants is dan ook ‘trots’ op de cijfers die het college presenteert.

Lees meer

Wethouder Wijnants doorstaat Motie van Wantrouwen

14 november 2019

ONS en SP zegden maandagmiddag het politieke vertrouwen in financieel wethouder Hans Wijnants op, maar ze vonden verder geen medestanders. De VVD’er struikelt daarom niet over het debacle rond het ondernemersplatform NOPLINC, waarin de Noordoostpolder 110.000 euro investeerde.

Lees meer

VVD: meld trouwstoet aan bij de gemeente

14 november 2019

De VVD wil dat polderbewoners die in het huwelijksbootje stappen bij de gemeente melden dat ze rond de ceremonie in een stoet door de polder rijden. Volgens raadslid Jasper van Os leidt zo’n stoet soms tot overlast.

Lees meer

De heer Jan Westmaas is per 15 oktober benoemd tot waarnemend burgemeester

16 oktober 2019

16 okt 2019 Persbericht van provincie Flevoland De commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek, heeft de heer Jan Westmaas per 15 oktober 2019 benoemd tot waarnemend burgemeester van de Gemeente Noordoostpolder. De commissaris heeft de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Noordoostpolder hierover dinsdagavond geïnformeerd.

Lees meer

Symbool van eenheid niet te koop

26 september 2019

De gemeente Noordoostpolder zet geen ‘te koop’-bord bij de Poldertoren. Een meerderheid van de partijen vindt dat het ‘belangrijkste gebouw van de polder’ in eigen bezit moet blijven. Ze willen wel een onderzoek naar mogelijke verhuur van de onderste zes verdiepingen. Volgens wethouder Haagsma is daar momenteel vraag naar.

Lees meer

Gemeenteraad wil ‘enorme overlast’ lachgas aanpakken

26 september 2019

De gemeente Noordoostpolder moet het gebruik van lachgas terugdringen. Een meerderheid van de gemeenteraad is het eens met ChristenUnie-SGP en Politieke Unie dat de overlast in de polder enorm is en dat het probleem wordt onderschat.

Lees meer

Onderscheiden Berthoo Lammers verlaat tijdelijk de raad

09 juli 2019

Berthoo Lammers verlaat tijdelijk de gemeenteraad. Volgens de fractievoorzitter van ONS is dat nodig vanwege zijn ‘fysieke gesteldheid’, waarvoor hij de komende periode al zijn energie nodig heeft. “De tijd zal leren of ik mijn passie voor politiek in de toekomst weer kan uitdragen”, aldus Lammers.

Lees meer

Noordoostpolder stelt een kerkenvisie op

09 juli 2019

De gemeente Noordoostpolder gaat de komende jaren een kerkenvisie opstellen. Die moet richting geven aan de toekomst van de kerkgebouwen in de polder. De gemeenteraad schaarde zich achter een motie van D66 en ChristenUnie-SGP.

Lees meer

Gemeenteraad warm voorstander van verzamelpunt voor poldergeschiedenis

09 juli 2019

Er komt één verzamelpunt voor materialen over de geschiedenis van de Noordoostpolder. De gemeenteraad schaarde zich maandagavond unaniem achter een motie van ChristenUnie-SGP en ONS die al voor de vergadering steun kreeg van CDA en VVD.

Lees meer

Wethouder Haagsma na de onrust in Bant: volgende keer zitten we anders in de wedstrijd

09 juli 2019

Wethouder Haagsma snapt de onrust in Bant over de komst van mestsilo’s van het bedrijf Gromes-Plender, maar volgens hem stelden drie gemeentelijke afdelingen vast dat de mestsilo’s vergunbaar zijn. Dat antwoordde Haagsma maandagavond op vragen van de voltallige gemeenteraad.

Lees meer

Biertje drinken na gemeenteraad blijft mogelijk

09 juli 2019

Raadsleden mogen na de gemeenteraadsvergadering een biertje of wijntje blijven drinken. Een motie voor ‘alcoholvrij vergaderen’ van de SP redde het niet. Alleen ChristenUnie-SGP en GroenLinks-raadslid Schrijver waren het met de socialisten eens.

Lees meer

Gemeente verkoopt aandelen Enexis niet

09 juli 2019

De gemeente Noordoostpolder verkoopt haar aandelen in netwerkbedrijf Enexis voorlopig niet. Volgens een meerderheid van de raadsleden zou het gezien het hoge rendement zonde zijn om de aandelen nu van de hand te doen.

Lees meer

Duurzaamheid mag inkomensverschillen niet vergroten

04 juni 2019

Duurzame maatregelen en de energietransitie gaan de inkomensverschillen in de Noordoostpolder niet vergroten. Die toezegging deed wethouder Anjo Simonse maandagavond aan de gemeenteraad.

Lees meer

Gemeente mag 'hoogwaardig meubilair' aanschaffen

04 juni 2019

De gemeenteraad vindt het prima dat de gemeente 170.000 euro investeert in ‘hoogwaardig meubilair’. ONS zette maandag nog vraagtekens bij de noodzaak van de aanschaf, maar trok na uitleg van burgemeester Bouman een aangekondigd amendement weer in.

Lees meer

Impact 'PAS-uitspraak' nog niet duidelijk

04 juni 2019

De impact voor de Noordoostpolder van een uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is nog niet duidelijk, maar zorgen zijn er wel. Dat antwoordde wethouder Haagsma maandag op vragen van de Politieke Unie.

Lees meer

Definitief groen licht voor aankoop Dokter Jansencentrum

08 mei 2019

De gemeenteraad zette maandagavond definitief het sein op groen voor de aankoop van het Dokter Jansencentrum. Noordoostpolder wordt voor 4,5 miljoen euro de nieuwe eigenaar van het voormalige ziekenhuis.

Lees meer

Noordoostpolder moet ‘dementievriendelijk’ worden

08 mei 2019

De gemeente begint de campagne ‘Samen maken we Noordoostpolder dementievriendelijk’. Daarvoor nam de gemeenteraad een motie van het CDA aan. Maayolein Goelema van die partij wijst erop dat in de toekomst een op de vijf Nederlanders dementie krijgt en dat de samenleving zich daarop moet voorbereiden.

Lees meer

Inwoners mogen toch meepraten over toekomst Bosbad

08 mei 2019

Inwoners van de Noordoostpolder mogen zich dit jaar buigen over de toekomst van het Bosbad. Die toezegging deed wethouder Haagsma maandagavond op sterk aandringen van de SP die daarbij steun kreeg van andere partijen.

Lees meer

Linda Verduin neemt plaats Henri van Ulsen in

08 mei 2019

Burgemeester Bouman installeerde maandagavond Linda Verduin als nieuw gemeenteraadslid voor de VVD. De inwoonster van Emmeloord neemt de plaats in van partijgenoot Henri van Ulsen. Die vertrekt naar de provinciale staten.

Lees meer

Bouman: Geen inbraakgolf in Emmeloord

02 april 2019

Volgens burgemeester Bouman is er geen inbraakgolf gaande in Emmeloord. Hij antwoordde dat maandag in de gemeenteraad op vragen van VVD'er Van Os. Die haalde recente inbraken aan.

Lees meer

Gemeenteraad wil snelle verbeteringen in jeugdzorg

02 april 2019

Wethouder Simonse presenteert uiterlijk in oktober een nieuw beleidsplan Jeugdzorg. Daarin zijn dan de kaders verwerkt die de gemeenteraad volgende maand vaststelt. Daarmee wil de politiek weer grip krijgen op de jeugdzorg. Alle partijen steunden daarvoor maandagavond een motie.

Lees meer

Hamerstukken maken woningbouw in dorpen mogelijk

02 april 2019

Zonder woorden stemde de gemeenteraad maandag in met de aankoop van de katholieke kerk in Luttelgeest. Ook het mogelijk maken de multifunctionele accommodatie in Rutten en woningbouw aan de Nimrodstraat in Luttelgeest kwamen als hamerstuk door de raad.

Lees meer

Ballonnen in de ban

02 april 2019

Evenementen in de Noordoostpolder worden niet langer opgevrolijkt met ballonnen. De gemeenteraad heeft ze in de ban gedaan, op voorspraak van de PvdA. Die partij diende maandagavond daarvoor een motie in.

Lees meer

Gemeenteraad legt Lelylijn op tafel informateurs

02 april 2019

De gemeenteraad van de Noordoostpolder heeft de Lelylijn op tafel gelegd van de informateurs in Flevoland, Groningen en Friesland. Alle partijen schaarden zich achter een motie van D66 en CDA die het ‘brede draagvlaak’ voor de treinverbinding naar de polder onder de aandacht brengt.

Lees meer

Gemeenteraad stemt in met beleid zonneweides

02 april 2019

De gemeenteraad stelde maandagavond het beleid rond zonneweides vast. Ondanks dat de prioriteit ligt bij ‘zon op het dak’ heeft de Noordoostpolder ook landbouwgrond nodig om in 2030 ‘energieneutraal’ te zijn. Dat ligt onder meer gevoelig bij coalitiepartij ChristenUnie-SGP

Lees meer

Haagsma: ONS bedrijft vergrootglaspolitiek

06 maart 2019

Een ‘motie van treurnis’ van ONS kreeg maandagavond alleen steun van SP en PvdA. De partijen vinden het vreemd dat het college met een voorstel komt voor 73 parkeerplaatsen in het parkje tussen Deel en Koningin Julianastraat, terwijl die optie eerder werd uitgesloten. Volgens wethouder Haagsma is dat plan echter helemaal nog niet definitief.

Lees meer

ONS en SP willen meer controle op plannen Stadshart

06 maart 2019

ONS en SP vinden dat de gemeenteraad onvoldoende kan controleren of de werkzaamheden in het Stadshart van Emmeloord financieel in de pas lopen. Ze willen daarom dat het college twee keer per jaar een uitvoeringsagenda presenteert met daarin de verwachte uitgaven en inkomsten. De rest van de gemeenteraad steunde een daarvoor ingediende motie echter niet.

Lees meer

Wethouder scherpt motie gemeenteraad verder aan

06 maart 2019

Wethouder Simonse scherpte maandagavond een motie van de voltallige gemeenteraad eigenhandig verder aan: een lobbyplan voor een spoorverbinding ligt er wat hem betreft in april al, terwijl de gemeenteraad het voor de zomervakantie wilde zien.

Lees meer

Raad maakt zich niet druk om dikmakers

29 januari 2019

De Noordoostpolder is sinds kort een zogenoemde JOGG-gemeente. Daarmee omarmt de gemeente een aanpak die 'jongeren op gezond gewicht' moet brengen. SP en ONS storen zich daarbij aan de samenwerking met multinationals als Coca-Cola en Nestlé, maar de andere partijen kijken vooral naar de voordelen.

Lees meer

Voorlopig geen plan voor overdekte fietsenstalling

29 januari 2019

Gemeente Noordoostpolder gaat de mogelijkheden voor een overdekte fietsenstalling op de vernieuwde Deel niet onderzoeken. De PvdA haalde maandag in de gemeenteraad een motie van tafel. Volgens wethouder Haagsma kan na afronding van de Deel-plannen wel gekeken worden naar een onderkomen voor fietsen.

Lees meer

Raad wil lessen trekken uit debacle NOPLINC

29 januari 2019

De gemeenteraad van de Noordoostpolder wil lessen trekken uit het proces rond online ondernemersplatform NOPLINC. Uit onderzoek moet blijken wat fout ging bij de subsidieverstrekking aan initiatiefnemer NOPpedia. Terugvorderen van de verleende 100.000 euro zit er echter niet in.

Lees meer

Gemeenteraad blij met aankoop Dokter Jansencentrum

21 januari 2019

De gemeenteraad bleek donderdagavond uiterst positief over de aankoop van het Dokter Jansencentrum door de gemeente Noordoostpolder. Rien van der Velde overhandigde namens de gemeenteraad zelfs een bloemetje aan wethouder Uitdewilligen als dank voor alle inspanningen. ONS, GroenLinks, SP en D66 vinden wel dat de gemeenteraad meer bij het proces betrokken had moeten zijn.

Lees meer