‘Betrokken idealist’ Simonse neemt afscheid

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023 09:10

De gemeenteraad nam maandagavond afscheid van raadslid en oud-wethouder Anjo Simonse. De Emmeloorder gaat aan de slag als directiesecretaris en regioverbinder van de gemeente Urk. Die functie is niet te verenigen met het raadslidmaatschap.

Simonse vertrekt daarom met 'gemengde gevoelens' uit de gemeenteraad. "Het raadswerk gaf na een verdrietige periode steeds meer vreugde", verwees hij naar de nasleep van de recente verkiezingen. Zijn partij ChristenUnie-SGP kreeg geen plek in het college, waardoor Simonse niet kon terugkeren als wethouder. "Ik was verbitterd, maar daarna ontdekte ik weer dat het een voorrecht is om deel uit te maken van het hoogste orgaan van de gemeente."

Volgens Simonse zijn de verhoudingen in de gemeenteraad na die periode hersteld. Zeker nadat hij eind vorig jaar met een aantal fractievoorzitters in gesprek ging. "Toen was er sprake van vergeving. En vergeving geeft ruimte en verbinding. Samenwerken is ook belangrijker dan ooit", aldus Simonse, die dat laatste op Urk in de praktijk gaat brengen. Hij gaat aan de slag met het bevorderen van regionale samenwerking.

Hylke Hekkenberg (GroenLinks) sprak de afscheidnemende Simonse namens de gemeenteraad toe. Hij karakteriseert hem als een 'betrokken idealist'. "Als wethouder sprak je het liefst bij inwoners thuis af. Die persoonlijke benadering karakteriseert je, waarbij je hart vooral bij de jeugdzorg ligt", aldus Hekkenberg. "Je hebt je functie met verve ingevuld, met vuur in je hart", sprak burgemeester De Groot ook kort richting Simonse. Die wordt opgevolgd door Paul Ringelberg.