Annika Hovinga wordt de nieuwe jeugdburgemeester

Gepubliceerd op: 05 juli 2023 18:07

Annika Hovinga uit Emmeloord is aankomend schooljaar de nieuwe jeugdburgemeester van Noordoostpolder. Annika is woensdagmiddag 5 juli gekozen uit de in totaal tien kandidaten die aanwezig waren tijdens de selectiemiddag in het gemeentehuis.

Om jongeren enthousiast te maken voor het ambt, maakte de gemeenteraad voor de basisscholen een lesbrief over de gemeente. En ook werd er een advertentie en een bericht op sociale media geplaatst. De aanwezige kandidaten mochten zichzelf en hun plannen als jeugdburgemeester presenteren met een filmpje en een muurkrant. Een selectiecommissie van raadsleden, de huidige jeugdburgemeester Sanne van Steenbergen en burgemeester Roger de Groot maakten op basis van de presentaties de keuze voor de 11-jarige Annika.

In de raadsvergadering van maandag 10 juli wordt de nieuwe jeugdburgemeester officieel voor een jaar geïnstalleerd en krijgt zij de ambtsketen omgehangen. Tijdens het jaar vervult de jeugdburgemeester een aantal taken en adviseert zij over zaken die kinderen aangaan. Ook krijgt de jeugdburgemeester een eigen project om haar idee voor de Noordoostpolder te realiseren!

Noordoostpolder heeft al vanaf mei 2015 een jeugdburgemeester. Yfke Osinga vervulde de functie als eerste. Zij benaderde de gemeente met de vraag of een jeugdburgemeester een goed idee zou zijn voor Noordoostpolder.