College moet aan de slag met zwerfafval

Gepubliceerd op: 18 december 2018 14:12

De gemeente moet met een publiekscampagne het zwerfafval in de Noordoostpolder te lijf. De gemeenteraad schaarde zich maandagavond achter een motie van het CDA. Volgens indiener Johan Goos loopt het afval in de openbare ruimte de spuitgaten uit.

Hij lette de afgelopen wegen 'meer op de bermen dan op de weg'. Overal ligt volgens hem afval. "Het is niet normaal dat je een blikje in de berm gooit. We moeten het gedrag van mensen veranderen", aldus Goos, die daarvoor een plan van het college verwacht. "En dat hoeft echt geen tonnen te kosten."

Wethouder Simonse kwam al tijdens de gemeenteraad met een plan voor een campagne. Hij wil in een advertentie alle vrijwilligers bedanken die nu regelmatig het afval opruimen. "Dan zetten we erbij dat mensen gratis een prikstok kunnen ophalen", opperde Simonse. Volgens Goos gaat daarvan echter een verkeerd signaal uit. "Want het is niet normaal dat vrijwilligers de rotzooi van een ander moeten opruimen."

Niet alle partijen zijn voorstander van een campagne. "Wil je van het afval af, dan moet je opruimen in plaats van een campagne voeren", zegt Mark Dieleman van de Politieke Unie bijvoorbeeld. ONS pleit vooral voor 'handhaving'. Volgens Simonse wordt er wel degelijk streng opgetreden, maar is het moeilijk om vervuilers op heterdaad te betrappen.