Conclusie burgemeester Westmaas: we zijn tot veel beter positiespel gekomen

Gepubliceerd op: 15 december 2020 11:55

"Noordoostpolder is best een normale gemeente", concludeert waarnemend burgemeester Jan Westmaas na zijn verkenningen naar de verhoudingen tussen college, gemeenteraad en ambtelijke organisatie. Dat was een belangrijke opdracht bij zijn aantreden na het vertrek van burgemeester Bouman.


Westmaas lichtte maandagavond in de gemeenteraad zijn bevindingen toe. Daarvoor gebruikte hij veel voetbalvergelijkingen. "Iedereen wilde de bal hebben, waardoor de ruimte voor positiespel onvoldoende werd benut. In die context zijn we elkaar als medespeler uit het oog verloren. Dan zie je de gunfactor en de funfactor achter de horizon verdwijnen. Terwijl dat plezier hebben ook in de politiek heel belangrijk is."


Westmaas wijt die situatie aan de vele wijzigingen in het college en de gemeenteraad na de recente gemeenteraadsverkiezingen. Daar kwam het onverwachte vertrek van burgemeester Bouman nog overheen. Volgens Westmaas is het afgelopen jaar veel gebeurd om de onderlinge samenwerking te verbeteren. "We zijn tot veel beter positiespel gekomen. Maar blijf leren."


Volgens de waarnemend burgemeester staat de ambtelijke organisatie als een huis. In de turbulente periode werd soms geopperd dat die teveel bepaalde binnen het gemeentehuis. Westmaas vindt dat daarvan geen sprake is. "Over de kwaliteit van de ambtelijke organisatie hoeft niemand zich zorgen te maken. Ook in de crisisperiode staat de kwaliteit van de dienstverlening overeind. Ik feliciteer u: Noordoostpolder is een normale en gezonde gemeente. Tel uw zegeningen: dat zijn er vele."