Discussie over locatie station veel te vroeg

Gepubliceerd op: 29 april 2021 10:04

Over de locatie voor een mogelijk NS-station in Emmeloord is nog niet gesproken. Dat antwoordde wethouder Anjo Simonse woensdagavond in de gemeenteraad op vragen van de Politieke Unie. Fractievoorzitter Toon van Steen wijst erop dat de Lelylijn plotseling volop in de media-schijnwerpers staat en dat de gemeente daarom nu alert moet zijn.


De komst van de spoorlijn tussen de Randstad en het noorden is vermoedelijk ook een onderwerp bij de gesprekken over een regeerakkoord. De noordelijk provincies koppelen de verbinding bovendien aan toekomstige woningbouw. Van Steen zag bovendien op Omroep Flevoland een item over het mogelijke tracé van de lijn. Daaruit bleek dat het station Emmeloord in 'de oksel langs de A6' zou komen. "Uit logistiek oogpunt zou dat rampzalig zijn", vindt Van Steen, die pleit voor een station dichtbij het centrum.


Volgens Simonse ligt de discussie over de locatie helemaal nog niet op tafel. "Ik snap dat de lokale media graag beelden laat zien. Het waren mooie plaatjes, maar ze hebben qua besluitvorming geen enkele waarde", aldus de wethouder. Volgens hem moet eerst een besluit over de komst van de Lelylijn worden genomen en ligt daarna de financiële onderbouwing op tafel. Pas daarna is de plek voor een station actueel.

Simonse wijst er op dat Noordoostpolder blij mag zijn dat er een station in de gemeente komt. "Bij de eerste gesprekken hadden immers alle gemeentes langs het tracé belangstelling."