Eerste editie Noordoostpolder-Urk Dag daagt politici uit over grenzen heen te kijken

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022 12:10

De gemeenten Noordoostpolder en Urk mogen elkaar best wat meer opzoeken om hun gezamenlijke belangen op de kaart te zetten. En: om elkaar te versterken helpt het dat er onderling begrip is voor elkaar – zeker bij gemeenten die zo'n verschillende historische achtergrond hebben. Om van dit alles serieus werk te maken vindt op donderdag 27 oktober bij Netl in Kraggenburg de allereerste Noordoostpolder-Urk Dag plaats.

Het evenement is een uitvloeisel van een motie – met de welluidende naam 'Aardappels met vis, samen aan de dis' – die bijna drie jaar geleden door de gemeenteraad van Noordoostpolder met unanieme steun werd aangenomen, en vervolgens ook door de Urker politiek werd omarmd. De motie sprak de wens uit een impuls te willen geven aan samenwerking tussen de beide gemeenten door voortaan jaarlijks een Noordoostpolder-Urk Dag te organiseren.

Zonder geschiedenis geen toekomst
Het programma van de eerste editie heeft als ingrediënten bijdragen van maritiem archeoloog Yftinus van Popta, historicus en schrijver Eva Vriend en voormalig burgemeester van Urk Ineke Bakker, die in een sessie over de economische ontwikkeling van de regio terzijde zal worden gestaan door de voorzitters van de bedrijvenkringen uit Noordoostpolder en Urk. Yftinus van Popta zal een levendig beeld schetsen van het gebied in de middeleeuwen, terwijl Eva Vriend ingaat op de bijzondere geschiedenis en karakteristieke eigenschappen van beide gemeenten, en hoe die zich tot elkaar verhouden. In het gedeelte over de economie ligt de focus op de kracht van de regio, het toekomstperspectief voor de ondernemers en de rol die de gemeentebesturen daarin spelen.

Aardappels en vis
De ontmoeting wordt gelardeerd met een poëtische blik op de regio van dichter en kunstenaar Bas Visscher. Voor beide burgemeesters is er ook een rol weggelegd: Burgemeester De Groot van Noordoostpolder trapt de Noordoostpolder-Urk Dag af, zijn Urker ambtgenoot Van den Bos besluit het officiële gedeelte door terug te blikken op de eerste editie en de uitkomsten van de bijeenkomst op te halen. Tijdens de afsluitende maaltijd, met onder meer op het menu – hoe kan het ook anders
– aardappels en vis, kunnen de aanwezigen uit Noordoostpolder en Urk elkaar op informele manier beter leren kennen.