Energietoeslag voor grotere groep polderbewoners

Gepubliceerd op: 20 september 2022 09:09

Eigenlijk had de gemeenteraad in juli al een soortgelijk amendement aangenomen. Door miscommunicatie werd die niet volledig uitgevoerd. Op de gemeentelijke website verdween een aanmeldknop voor de energietoeslag per abuis na een aantal dagen. Vandaar dat Yosef van der Horst (ChristenUnie-SGP) het onderwerp, ondertussen actueler dan ooit, opnieuw aankaartte.

Arja Heerspink (Politieke Unie) vindt de maatregel te prematuur. "Vlak voor deze vergadering is bekend geworden dat de energieprijzen omlaag gaan. Heeft u dat gelezen?", vroeg ze aan Van der Horst. Die vierde echter de verjaardag van zijn vrouw en tijdens de avondmaaltijd was het nieuws hem ontgaan.

Ook ONS en VVD zouden liever wachten met de maatregel. "De overheid is volop bezig om mensen te helpen. Bovendien worden met deze motie de middeninkomens weer vergeten", vindt Jelmar Halma van de VVD. Sandra Schrijver (GroenLinks) schudt over die opmerking haar hoofd. "Ontzettend veel mensen zitten in de problemen. Natuurlijk moeten we ook iets doen voor de middeninkomens, maar die groep hoeft zich geen zorgen te maken over de verwarming."
Uiteindelijk nam de gemeenteraad met tegenstemmen van ONS, VVD en Politieke Unie de motie aan. De energietoeslag bestaat uit 1300 euro, waarvan de eerste achthonderd euro in een aantal gevallen al is uitgekeerd. De gemeenteraad nam maandag ook unaniem een motie van ChristenUnie-SGP, ONS en GroenLinks aan. Die partijen pleiten voor extra aandacht voor vroegsignalering, zodat mensen met schulden in een vroeg stadium worden geholpen.