Geen aanpassing tarieven restafval, wel korting op afvalstoffenheffing

Gepubliceerd op: 21 november 2023 16:11

NOORDOOSTPOLDER – Paul Ringelberg probeerde maandag tevergeefs om de tarieven voor het aanbieden van restafval omlaag te brengen. Het nieuwe raadslid van ChristenUnie-SGP vindt een prijsstijging van 18 procent veel te hoog. Buiten zijn eigen partij had Ringelberg echter geen medestanders.

Het aanbieden van restafval kost vanaf komend jaar 19,24 euro (240 liter) of 11,22 euro (140 liter). Per klepopening zijn de kosten 4,80 en 2,40 euro. Ringelberg pleit voor een maximum bedrag van 15,90 euro per leging. "Bewoners van onze gemeente scheiden het afval heel goed, maar onze tarieven behoren tot de hoogste in de regio. Moeten we ze dan straffen voor goed gedrag?", vraagt Ringelberg zich af.

Wethouder Van Amersfoort ziet dat juist anders. "We willen juist dat mensen invloed hebben op hun eigen afvalkosten. Als we het vaste tarief goedkoper maken, belonen we goed scheiden niet echt", aldus de wethouder, die er ook op wijst dat de gemeenteraad voorstander is van kostendekkende tarieven. Andere partijen benoemen ook een aanstaande evaluatie van het afvalbeleid in de Noordoostpolder.

De gemeenteraad ging op voorstel van Politieke Unie wel akkoord met een korting van 10 euro op de afvalstoffenheffing. CDA, ONS en PvdA stemden tegen. "Tien euro voel je niet in de portemonnee. En voor wie dat wel voelen, is tien euro veel te weinig", aldus PvdA-fractievoorzitter Mulder.