Gemeente stimuleert bedrijven tot gasloos bouwen

Gepubliceerd op: 19 februari 2018 09:02

De gemeente moet bedrijven met nieuwbouwplannen stimuleren om gasloos te bouwen. Die opdracht heeft de gemeenteraad maandagavond op initiatief van PvdA-GroenLinks gegeven. Wethouder Poppe vindt de motie overbodig. Volgens hem doet de gemeente dat namelijk al lang.

Raadslid Hekkenberg stelt dat er veel aandacht is voor gasloos bouwen bij particuliere projecten, terwijl het bedrijfsleven ook veel zoden aan de dijk kan zetten. Hij wijst op de 'enorme opgave' die de Noordoostpolder tot 2050 wacht: in dat jaar moeten alle gebouwen energieneutraal zijn. "Dat zijn zevenhonderd gebouwen per jaar, dertien per week", aldus Hekkenberg.

Hij kwam met zijn pleidooi bij de behandeling van de duurzame plannen van de gemeente Noordoostpolder voor dit jaar. Een motie van D66 en CDA redde het niet. De partijen willen een prijsvraag uitschrijven waarin burgers een fors geldbedrag kunnen winnen met een duurzaam plan. De stemden staakten bij 14:14, waardoor de huidige gemeenteraad toch nog niet voor het laatst in actie is geweest. Tijdens de afscheidsraad volgt opnieuw een stemming.