Gemeenteraad breidt doelgroep minimaregelingen niet uit

Gepubliceerd op: 11 juli 2023 11:07

ChristenUnie-SGP probeerde maandag opnieuw tevergeefs om meer polderbewoners in aanmerking te laten komen voor de minimaregelingen van de gemeente. De partij wil de doelgroep vergroten tot iedereen die 120 procent of minder van het wettelijk sociaal minimum inkomen verdient.

Raadslid Yosef van der Horst vindt de tijd daar meer dan ooit rijp voor. Al was het maar omdat Gemeente Noordoostpolder over de afgelopen vier jaar meer dan 33 miljoen euro heeft overgehouden. "En dat terwijl de wereld om ons heen in rap tempo verandert. De inflatie is extreem hoog en we krijgen signalen over toenemende armoede", aldus Van der Horst.

Zijn voorstel haalde het met een stemming van dertien voor en vijftien tegen net niet. De PvdA investeert bijvoorbeeld liever in communicatie. Volgens raadslid Henk van der Linde maken veel polderbewoners geen gebruik van regelingen waarop ze wel recht hebben. De VVD vindt dat het onderwerp voorlopig wel genoeg is besproken. "We hebben het hier nu voor de vierde keer in een half jaar over. Is het nu klaar?", vroeg fractievoorzitter Jasper van Os aan Van der Horst.
Alle partijen roepen het college wel op om beter te begroten. Nu blijven de uitgaven al jaren achter bij de verwachtingen.