Gemeenteraad draait aangekondigde bezuinigingen niet terug

Gepubliceerd op: 02 juli 2020 15:07

Gemeente Noordoostpolder gaat de komende jaren 1,2 miljoen euro besparen en de OZB met 1 procent verhogen. Pogingen van ChristenUnie-SGP en de SP om de bezuinigingen te 'dempen' kregen dinsdag niet de handen van een meerderheid van de gemeenteraad op elkaar.


Volgens het college zijn de bezuinigingen nodig omdat er nogal wat zwaar financieel weer op de polder afkomt. Dat heeft vooral te maken met kortingen van de Rijksoverheid: gemeenten moeten steeds meer taken uitvoeren en krijgen daarvoor naar eigen zeggen te weinig geld. Daarnaast is het onzeker wat de gevolgen van de coronacrisis zijn.


Coalitiepartij ChristenUnie-SGP vindt dat het college te snel kiest voor aandraaien van de geldkraan, maar een motie van de partij redde het met dertien tegen zestien stemmen niet. Dat geldt ook voor het voorstel van de Politieke Unie om een negatieve begroting in te dienen om een signaal af te geven. Wel vindt de gemeenteraad unaniem dat Noordoostpolder zich achter de plattelandsgemeentes moet scharen. Die kaarten bij de Rijksoverheid de oneerlijke verdeling van het Gemeentefonds aan.