Gemeenteraad laat ‘mooie kans’ Poldertoren niet voorbij gaan

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023 09:10

De Poldertoren wordt niet alleen opgeknapt, maar ook geschikt gemaakt voor gebruik en verhuur van commerciële ruimtes. Alle partijen in de gemeenteraad steunden maandag een nieuwe toekomst voor het middelpunt van de Noordoostpolder. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijke huisvesting van een cultureel-historisch centrum in de toren.


Tot voor kort leken veel partijen nog voorstander van een sober plan. Daarmee zou de toren waterdicht worden gemaakt en voorzien worden van vernieuwde technische installaties. Een zak geld uit Den Haag veranderde de stemming. Staatssecretaris Uslu kondigde vorige week aan dat het Rijk 1,1 miljoen euro wil investeren in het beeldbepalende monument in Emmeloord.

Dat trok twijfelende partijen als CDA, ChristenUnie-SGP en de PvdA over de streep. "Dit neemt bij ons de financiële angst weg", zegt Lianne Mulder van de PvdA bijvoorbeeld. CDA'er Bus had het voorstel liever later behandeld, maar liet zich overtuigen door wethouder Toon van Steen. Die wees op de geboden haast. "Als we voor de subsidie in aanmerking willen komen, moeten we binnen een half jaar uitvoeringsgereed zijn. Deze mooie kans moeten we niet laten liggen."

Het CDA schaarde zich uiteindelijk als enige partij niet achter een motie van D66. Fractievoorzitter Wim van Wegen ziet net als mede-indiener ChristenUnie-SGP kansen voor een cultureel-historisch centrum in de toren. Bezoekers zouden daar de geschiedenis van de Noordoostpolder kunnen beleven. Of die kansen er daadwerkelijk zijn, moet de komende tijd blijken.