Gemeenteraad legt winstmarge zorgondernemers aan banden

Gepubliceerd op: 26 januari 2021 10:01

Zorgondernemers die voor gemeente Noordoostpolder werken, mogen maar een kleine winstmarge behalen. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich maandagavond tijdens de behandeling van het nieuwe beleidsplan Sociaal Domein achter een amendement van VVD. De liberalen kregen steun van Politieke Unie, GroenLinks, SP en ONS.


Ondernemer in de zorg mag niet tot 'zelfverrijking' leiden, stelt VVD-raadslid Verduin, die daarbij een winstmarge van 5 procent benoemde. Zij riep ook op om indien mogelijk met lokale aanbieders te werken. Volgens wethouder Uitdewilligen werkt Noordoostpolder nu niet met een percentage, maar maken zorgondernemers in de polder weinig winst. "Wij sturen op kwaliteit en tarieven. Onze aanbieders hanteren normale cao-lonen, hebben weinig overhead en maken weinig winst."

Uitdewilligen gaat ook graag met lokale zorgondernemers aan de slag. "Sommige van die aanbieders leveren fantastische zorg, maar we kiezen wel voor minder zorgaanbieders. Bovendien is niet alle zorg lokaal voor handen", aldus de wethouder.

De complete gemeenteraad schaarde zich achter een motie van de PvdA. Die maakt sociaaljuridische hulp makkelijker voor polderbewoners die zich aan het sociaal loket melden.