Gemeenteraad maakt tarieven restafval ‘rechtvaardiger’

Gepubliceerd op: 07 maart 2023 09:03

Polderbewoners die hun restafval heel vaak naar de container brengen, gaan dat merken in de portemonnee. De gemeenteraad nam daarvoor maandagavond een amendement van Politieke Unie, ChristenUnie-SGP, VVD en CDA aan. Die partijen willen dat beter afval scheiden loont.

Vooral in de hoogbouw zijn er huishoudens die nu heel vaak restafval aanbieden. Volgens berekeningen gaat dat om 240 huishoudens, waarvan sommigen een rekening van meer dan duizend euro ontvangen. Het college van B en W stelde daarom een maximaal bedrag van €174,07 voor. Dat is gebaseerd op dertien keer per jaar de container van 240 liter aanbieden.
De vier partijen vinden dat volgens Sjoerd de Boer van ChristenUnie-SGP 'niet rechtvaardig'. Zij vinden een verdubbeling van het maximumbedrag een goede tussenstap. Als het aan de partijen ligt, moeten polderbewoners op termijn betalen voor elke keer dat ze een container aanbieden.

ONS en PvdA schaarden zich niet achter het amendement. Henk van der Linde (PvdA) vraagt zich af of bewoners voldoende weten dat vaak legen veel geld kost. Hij wijst er ook op dat de maatregel doelgroepen treft die het financieel toch al moeilijk hebben. ONS wilde net als wethouder Werkman liever de evaluatie van het afvalbeleid afwachten en pas daarna eventueel maatregelen nemen. De resultaten van de evaluatie worden na de zomer verwacht.