Gemeenteraad niet zorgeloos ondanks goede financiële positie

Gepubliceerd op: 05 juli 2022 10:07

Ondanks de goede financiële positie van de gemeente Noordoostpolder, bepleiten veel partijen voor een zuinig beleid. Dat bleek maandag bij de behandeling van de jaarrekening en de perspectiefnota. Onder meer Berthoo Lammers (ONS) wijst op de vele onzekerheden in de wereld, zoals de inflatie en de oorlog in Oekraïne die ook de gemeente in de portemonnee kunnen raken.

Noordoostpolder moet ook niet doorslaan in zuinigheid, vindt oppositiepartij ChristenUnie-SGP echter. "We hebben een enorme reservepositie en behoren op dat gebied tot de top vijf van Nederland. Uiteindelijk moeten we dan een keuze maken: of investeren of de belasting verlagen", stelt Sjoerd de Boer. Ook Wim van Wegen (D66) vindt dat de gemeente 'geen spaarbank' is.

Uit de cijfers blijkt dat Noordoostpolder met een positief resultaat van meer dan zeven miljoen euro uit 2021 is gekomen. Een aantal partijen ziet daarvoor goede bestemmingen en dienden daarom moties in. Een nipte meerderheid (de complete oppositie) stemde bijvoorbeeld in met een voorstel van ChristenUnie-SGP. Daardoor hoeven sociale instellingen straks niet langer het hoogste OZB-tarief te betalen.

De complete gemeenteraad schaarde zich achter een motie van het CDA. Die partij stelde voor 50.000 euro uit te trekken voor de verdere ontwikkeling van het programma Kansrijke Start voor jonge gezinnen. Ook gaat de gemeente nog meer aandacht geven aan het versnellen van de energietranisitie.