Gemeenteraad ondanks zorgen tevreden over financieel beleid college

Gepubliceerd op: 06 juli 2021 12:07

De gemeenteraad is content met het financiƫle beleid van het college. Alle partijen kunnen zich vinden in de jaarstukken en de Perspectiefnota, waarin de plannen voor de komende jaren staan. Zorgen over de toekomst zijn er ook. Oppositiepartij ONS vraagt zich bijvoorbeeld af of de gemeente geen 'pas op de plaats' moet maken met de nieuwbouwplannen voor cultuurhuisvesting. Gemeente Noordoostpolder sluit 2020 uiteindelijk af met een positief resultaat van bijna zes miljoen euro. "Daar zijn veel gemeentes jaloers op", concludeert CDA'er Van Erp maandagavond zo ongeveer namens de hele gemeenteraad. Het college geeft de miljoenen niet uit, maar stopt ze in de algemene reserves. Er liggen volgens wethouder Wijnants de komende jaren genoeg onzekerheden op de loer.

Een voorstel van GroenLinks om aangekondigde bezuinigingen op de bibliotheek, het Bosbad en het Cultuurbedrijf grotendeels terug te draaien, raadde hij daarom af. Op SP en PvdA na ziet ook de gemeenteraad geen heil in het verzachten van de bezuinigingen. Meerdere partijen pleiten voor voorzichtigheid. De VVD vraagt zich bijvoorbeeld af of alle ambities van de gemeentes wel houdbaar zijn. ONS wijst erop dat de gemeente de komende jaren negen miljoen euro meer gaat uitgeven. Vandaar ook de vraag over doorzetten van de plannen voor cultuurhuisvesting.

De behandeling van de Perspectiefnota is traditioneel ook het moment voor de Algemene Beschouwingen. Partijen laten daarbij hun licht schijnen over de politieke actualiteit. D66 vroeg daarbij aandacht voor de opmars van de glastuinbouw. "Sommige delen van de polder lijken wel een glazen stad", vindt Wim van Wegen. De PvdA pleit voor meer biologische landbouw. Volgens Rien van der Velde zijn er nu niet meer biologische bedrijven dan twintig jaar terug.
ONS wijst op het tanende vertrouwen van burgers in de politiek. "Het huis van Thorbecke behoeft renovatie", vindt Berthoo Lammers, die het college oproept om minder vaak te vervallen in 'juridische haarkloverij' waarvan inwoners het slachtoffer zijn. Het CDA ziet mogelijkheden om de inkomsten uit de toeristenbelasting te verhogen. Politieke Unie wil dat de gemeente blijft investeren in bouwgrond. De SP wijst erop dat Noordoostpolder en financieel zo goed voorstaat dat 'oppotten' niet nodig is. ChristenUnie-SGP roept de gemeente op om zich te gedragen als de bijbelse barmhartige Samaritaan.