Gemeenteraad stemt in met plannen voor de Poldertoren

Gepubliceerd op: 29 april 2021 10:04

De gemeenteraad trekt 1,4 miljoen euro uit voor de renovatie van de Poldertoren. Alleen de SP stemde woensdagavond tegen. Die partij vindt de financiële risico's van de plannen te groot en wil niet zoveel gemeenschapsgeld in het project stoppen. Ondanks de tegenstem kreeg de SP het wel voor elkaar dat meer zekerheid in het raadsbesluit werd opgenomen.


Op de Politieke Unie na stemden alle partijen in met een amendement van de SP. Dat maakt het nog duidelijker dat pas met de werkzaamheden wordt begonnen als huurders een handtekening onder het huurcontract hebben gezet. Straks zijn de eerste zes verdiepingen van de toren bestemd voor kantoorruimtes en komen op de zevende verdieping hotelkamers van 't Voorhuys. Op de bovenste etages is er plek voor vergaderingen en feesten.


Ondanks de zorgen over de risico's zijn de meeste partijen enthousiast over de plannen. "We moeten niet vergeten dat we bijna een miljoen subsidie van de provincie krijgen voor de renovatie van de toren", zegt CDA'er Goos bijvoorbeeld. Dat bedrag had Noordoostpolder anders zelf moeten ophoesten om de toekomst van de toren veilig te stellen. Ook Toon van Steen van de Politieke Unie spreekt daarom van een 'enorme stap'.


Rien van der Velde (PvdA) is blij dat de gemeente investeert in 'de toren van het volk'. "Maar we zijn wel eerder de bietenbrug opgegaan", aldus Van der Velde die daarom van wethouder Haagsma meer wilde weten over de financiële risico's'. Volgens Haagsma kan het project 10 procent duurder of goedkoper uitpakken. Ook ONS plaatst een financiële kanttekening bij het plan. "De gemeente is als vastgoedbeheerder niet altijd even gelukkig geweest", zegt Bert Jan Aling. De VVD had mede daarom liever gezien dat de toren in andere handen zou komen. Uiteindelijk gingen de liberalen wel mee in het raadsvoorstel.