Gemeenteraad stuurt signaal over PAS-melders naar Den Haag

Gepubliceerd op: 07 maart 2023 09:03

Minister Piet Adema van Landbouw kan een motie van de gemeenteraad op zijn bureau verwachten. De politiek in de Noordoostpolder wil dat er nog dit jaar een oplossing komt voor de problematiek van de PAS-melders. Mocht een structurele oplossing nog niet haalbaar zijn, dan moet de minister in ieder geval tijdelijke vergunningen aan de betrokken bedrijven geven, vindt de gemeenteraad.

CDA en ChristenUnie-SGP maken zich grote zorgen over de toekomst van de bedrijven van de zogenoemde PAS-melders. Ze wijzen op de onzekerheid waarin deze bedrijven al jarenlang verkeren en vinden dat politiek Den Haag te weinig actie onderneemt. Politieke Unie schaarde zich na een aanpassing ook achter de motie. De partij wil dat vrijkomende stikstofrechten uit de landbouw allereerst worden gebruikt voor legalisering van PAS-melders.

De brief richting Den Haag wordt niet door alle partijen ondertekend. ONS, VVD en PvdA scharen zich niet achter de inhoud. Volgens Bert Jan Aling (ONS) heeft de brief 'geen toegevoegde waarde'. "Misschien leest iedereen nu in de krant dat CDA en ChristenUnie-SGP de boeren steunen, maar dit is niet echt iets doen." Ook volgens de PvdA is de brief 'passend in verkiezingstijd'.

Volgens Marien van der Slikke is er van zieltjes proberen te winnen geen sprake. Hij wijst erop dat zijn partij het onderwerp al eerder wilde agenderen.