Gemeenteraad unaniem achter plan voor leerpaleis

Gepubliceerd op: 08 juni 2021 16:06

De gemeenteraad zette maandag het sein op groen voor de VO-Campus. Dat betekent dat vermoedelijk vanaf 2026 alle leerlingen van het voortgezet onderwijs lessen volgen aan de Espelerlaan. Bij de volgende raadsvergadering moet de politiek wel opnieuw stemmen over een motie van GroenLinks, ChristenUnie-SGP en CDA. Die hopen op kansen voor een energieneutraal scholencomplex.


De drie partijen vinden het begrijpelijk dat daarvoor in eerste instantie niet is gekozen. Bovenop de investering van 36 miljoen euro zou de gemeente dan nog eens 1,5 miljoen euro gevonden moeten uittrekken. Mocht blijken dat dit bedrag op termijn terug is te verdienen, dan sluiten de partijen niet uit dat ze daarvoor vooraf in de buidel willen tasten.


Een motie daarvoor eindigde maandag in een gelijkspel: 13 stemmen voor en 13 stemmen tegen. Dat betekent dat de motie bij de volgende gemeenteraadsvergadering opnieuw in stemming komt. De tegenstemmers vinden de oproep net als wethouder Wijnants overbodig. Volgens Wijnants is een zo duurzaam mogelijk complex ook nu al de ambitie. Hij beschouwt de motie daarom als een 'aansporing'.


De gemeenteraad is wél eensgezind over de VO-Campus. Alle leerlingen van het Emelwerda College, het Zuyderzee Lyceum, de Bonifatius mavo, Caleido-ISK, X-tuur en het Tienercollege gaan straks naar de Espelerlaan. Daar is op 21.000 vierkante meter plek voor 2700 leerlingen. "Over vijf jaar heeft de Noordoostpolder geen leerfabriek, maar een leerpaleis", zegt Wim van Wegen van D66 bijvoorbeeld. "Een pareltje voor de Noordoostpolder", vindt Rien van der Velde (PvdA).
"36 miljoen euro is heel veel geld en het komt niet vaak voor dat we in de raad zo'n voorstel krijgen. Maar we doen dit voor de komende veertig jaar", besluit Johan Goos van het CDA.