Gemeenteraad wil ‘enorme overlast’ lachgas aanpakken

Gepubliceerd op: 26 september 2019 16:09

De gemeente Noordoostpolder moet het gebruik van lachgas terugdringen. Een meerderheid van de gemeenteraad is het eens met ChristenUnie-SGP en Politieke Unie dat de overlast in de polder enorm is en dat het probleem wordt onderschat.

De twee partijen dienden maandagavond samen een motie in. Daarin pleiten ze voor een uitgebreide voorlichtingscampagne en een verbod op lachgasgebruik bij evenementen en festivals. Daarnaast moet het worden opgenomen in de APV. Volgend jaar moet blijken of de voorgestelde maatregelen werken.
VVD, SP, PvdA, GroenLinks en D66 schaarden zich niet achter de motie. "Het probleem van drugsgebruik is vele malen groter", zegt Denise van Sluijs van de SP. GroenLinks ziet liever een integrale aanpak waarbij ook tegen drank en drugs wordt gestreden.

Volgens ChristenUnie-SGP en Politieke Unie is dit echter het moment om lachgas aan te pakken. Ze wijzen onder meer op de overlast in het centrum van Emmeloord. "Bovendien neemt het gevaar is het verkeer toe. Dit weekeinde zag ik nog een autobestuurder met zo'n lachgasballon. Die reed daarna zo weer de weg op", vertelt Gerda Knijnenberg van ChristenUnie-SGP.
Wethouder Uitdewilligen raadde de motie overigens af. Net als burgemeester Bouman wijst ze erop dat de politie ook nu al kan optreden. Eigenlijk moet lachgas onder de opiumwet vallen, stelt Uitdewilligen die de overlast wel erkent. "Dan kun je de verkoop namelijk verbieden."