Gemeenteraad zet sein voor VO-campus op groen

Gepubliceerd op: 25 februari 2020 10:02

De gemeenteraad maakt de komst van een VO-campus aan de Espelerlaan mogelijk. Hoe het scholencomplex er straks uitziet, moet de komende maanden blijken. Dan moet ook duidelijk zijn welke scholen en andere organisaties mee verhuizen.


De campus gaat in ieder geval onderdak bieden aan het Emelwerda College en de VariO-scholen. Mogelijk sluiten andere scholen zich nog aan bij de plannen en wellicht krijgen ook de bibliotheek en het cultuurbedrijf een plek op de campus, al moet de discussie daarover nog worden opgestart. "Ik moet er niet aan denken, die horen in het centrum", gaf Rien van der Velde van de PvdA maandagavond al een voorzet, terwijl ONS juist wel een onderzoek naar de mogelijkheden wil.


Hoe groot de campus in oppervlaktes wordt, moet ook nog blijken. De scholen die nu achter het plan staan, hebben in ieder geval 12,296 vierkante meter nodig, maar de ambitie is om naar 15,500 vierkante meter te gaan. Mogelijk wordt het complex echter nog groter, meldde wethouder Wijnants op vragen van de SP. "We zitten in de onderzoekfase en moeten nog veel vragen beantwoorden", aldus de wethouder, die daarmee verwarring zaaide bij de SP. Die had liever eerder willen horen dat het complex mogelijk nog groter wordt en stemde daarom tegen.


De andere partijen zijn op voorhand enthousiast. "Een prachtig voorstel omdat het uitgaat van gelijke kansen voor ieder kind", aldus Van der Velde. Hylke Hekkenberg van GroenLinks spreekt zelfs van een 'historisch moment'. "Alle polderbewoners hebben herinneringen aan de scholen en deze gebouwen worden nu gesloopt", aldus de Kraggenburger, die vindt dat de campus straks energieneutraal moet zijn. "Kiezen we daar nu niet voor, dan moeten we dat later doen en zijn we duurder uit."


Wijnants gaat de plannen verder uitwerken en komt in het najaar terug naar de gemeenteraad met een aantal varianten.