Invoering recycle-tarief afvalinzameling Noordoostpolder

Gepubliceerd op: 02 juli 2020 15:07

Een sterk verdeelde gemeenteraad ging dinsdagavond akkoord met de invoering van het Recycle-tarief in de Noordoostpolder. Wethouder Simonse denkt dat daarmee de gemiddelde hoeveelheid restafval naar 60 kilo per huishouden gaat.


Dat denken verder alleen CDA, ChristenUnie-SGP, PvdA en GroenLinks, waardoor het voorstel het met de hakken (15 tegen 14 stemmen) over de sloot haalde. Een amendement van Politieke Unie redde het met dezelfde stemmenverhouding net niet. De partij ziet liever dat de afvalcontainer minder vaak wordt opgehaald, zodat inwoners min of meer gedwongen worden om beter te scheiden.


Net als SP, ONS en D66 zou Politieke Unie dan volgend jaar willen beslissen over het Recycle-tarief. "Onze inwoners halen nu ook al de landelijke doelstelling van 75 kilo restafval per jaar. Waarom moeten we dan alweer een nieuw systeem introduceren. Dat is niet uit te leggen aan de inwoners", vindt Toon van Steen.


Voorstanders zien dat anders. Volgens het CDA is de nieuwe aanpak eerlijker. "Simpel: bied je vaker dan zeven keer afval aan, dan ben je duurder uit. Doe je dat minder, dan bespaar je geld", aldus Johan Goos. Volgens hem is er verder geen sprake van 'een gigantische verandering'.