Meerderheid gemeenteraad ziet nut extra koopzondagen niet

Gepubliceerd op: 26 januari 2021 10:01

'Levensmiddelenwinkels' in de Noordoostpolder kunnen tijdens de avondklokperiode geen gebruikmaken van extra koopzondagen. Volgens de PvdA zouden zondagse winkelopeningen de volle supermarkten op zaterdag tegengaan, maar een meerderheid van de gemeenteraad ziet dat anders.


"Bizarre drukte", ziet PvdA-fractievoorzitter Rien van der Velde op vrijdag en zaterdag. Vanwege de avondklok sluiten supermarkten 's avonds eerder de deuren. Van der Velde wil ondernemers daarom de ruimte bieden om op zondag open te gaan. Wethouder Wijnants ontraadde de gemeenteraad dat. Hij wijst erop dat ondernemers zo'n verzoek ook niet hebben ingediend.


Ook Sandra Schrijver van GroenLinks verwacht geen groot effect van een zondagopening. Ze vreest dat de supermarkten dan de bestemming voor 'een corona-uitje voor het hele gezin' worden. Tobias van Dijk van ChristenUnie-SGP wijst er op dat dat klanten nog steeds twaalf uur kunnen winkelen. Hij denkt ook dat het 'familie-uitje' op zondag eerder contraproductief gaat werken. Johan Goos van het CDA ervaart dat het op zaterdagochtend vaak nog 'heel rustig' is. Ook de Politieke Unie stemde tegen het voorstel.


Net als VVD, ONS, PvdA, D66 en Hylke Hekkenberg van GroenLinks stemde de SP wel voor de motie. "We zijn absoluut tegen een koopzondag, maar in deze periode stemmen we wel voor dit voorstel. Het is extreem druk in de winkels", aldus Denise van Sluijs.