Niet nog meer stemmogelijkheden in Noordoostpolder

Gepubliceerd op: 02 maart 2021 10:03

Polderbewoners kunnen bij de Tweede Kamerverkiezingen stemmen bij tien extra stembureaus. Nog meer stemmogelijkheden zit er volgens burgemeester Westmaas niet in. Een meerderheid van de gemeenteraad is het met hem eens en steunde daarom een motie van SP en ONS niet.


Die partijen vinden dat gemeente Noordoostpolder nog meer stembureaus had moeten inrichten. Zij vinden dat vooral dorpsbewoners teveel op woensdag 17 maart zijn aangewezen. Daarom zou de gemeente de twee dagen daarvoor net zoveel stembureaus moeten openen als op de oorspronkelijke verkiezingsdag.


Westmaas denkt dat de partijen de impact daarvan onderschatten. "Waar we normaal tweehonderd mensen nodig hebben in de stembureaus zijn dat er nu 460. Als we verder uitbreiden, hebben we nogmaals driehonderd mensen nodig. Dat is niet haalbaar", aldus de burgemeester. Volgens hem is nu nog toevoegen van stembureaus ook wettelijk niet mogelijk.


Denise van Sluijs probeerde met een razendsnelle aanpassing van de motie toch nog succes te halen. De gemeente zou wat haar betreft in ieder geval moeten uitzoeken wat er in de dorpen nog mogelijk is. Ze kreeg steun van ONS, PvdA, D66 en Jozé Deen van de Politieke Unie.