Nieuwe toekomst voor oudste straten Emmeloord

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023 09:10

Ondanks dat veel partijen 'worstelen' met de plannen van woningbouwvereniging Mercatus, stemden ze maandagavond toch in met een nieuwe toekomst voor de Rietstraat en de Zeebiesstraat. Dat betekent dat de woning in de oudste straten van Emmeloord gesloopt worden en dat daarna nieuwbouw volgt.


"Het is kiezen tussen de korte en de lange termijn", vatte VVD'er Halma het belangrijkste pijnpunt van de gemeenteraad samen. Veel bewoners zijn tegen de plannen. "Als dit een nieuwbouwplan was geweest, was vermoedelijk iedereen enthousiast. Maar nu moeten mensen verhuizen. Toch maken wij een keuze voor de komende vijftig jaar", aldus Halma.

ChristenUnie-SGP, D66, GroenLinks en het grootste deel van de CDA-fractie zijn daarvan geen voorstander. Tobias van Dijk (ChristenUnie-SGP) vindt vooral dat de communicatie met de bewoners niet goed genoeg is geweest. Hylke Hekkenberg (GroenLinks) had liever renovatie gezien. Hij wijst ook op de tegenstand uit de buurt. "Niet iedereen kan zijn zin krijgen, maar nu zijn wel heel veel mensen tegen."

Volgens wethouder van Steen zijn echter ook veel buurtbewoners voor de plannen. Hij denkt niet dat een betere communicatie meer voorstanders had opgeleverd. Van Steen ziet bovendien dat Mercatus wel degelijk veranderingen in het plan heeft doorgevoerd na gesprekken met buurtbewoners.

Dat heeft in ieder geval niet geleid tot het doorstrepen van zogenoemde hofjes met woningen. Daarvoor moet een deel van de speelweide wijken. D66 en GroenLinks deden maandag nog tevergeefs een poging om dat te voorkomen. "Volgens Mercatus vergroten de hofjes de sociale cohesie in de wijk, maar juist de speelweide zorgt daar nu al voor. Die is bovendien een groene oase van rust", aldus Wim van Wegen. Hij kreeg alleen GroenLinks achter zijn pleidooi.
Van Steen zegde wel toe dat hij in zijn gesprekken met Mercatus een optimale toekomst voor de speelweide gaat bespreken.