Noordoostpolder wil weten wat verdubbeling N50 tot Ramspol kost

Gepubliceerd op: 02 maart 2021 10:03

De gemeenteraad van Noordoostpolder wil een kostenraming van de verdubbeling van de N50 tussen Kampen-Noord en Ramspol. Alle raadsleden schaarden zich achter een motie van CDA, GroenLinks, PvdA en D66. Ze vinden het een gemiste kans als alleen onderzoek wordt gedaan naar de verdubbeling van de weg tussen Hattemerbroek en Kampen-Zuid.


De aanpak van het wegdeel bij Kampen is al rond en het sein staat op groen voor een kostenraming van het traject richting Hattemerbroek. Johan Goos van het CDA vindt het onbegrijpelijk dat het stuk tussen Kampen en Ramspol niet wordt meegenomen. "Ook aan deze kant van de weg wonen mensen. Dit is half werk en een slecht signaal aan de landelijke overheden", vindt Goos.


Andere partijen vrezen dat de gevaarlijke weg niet veiliger wordt als straks niet het hele tracé wordt aangepakt. "Dan knip je de N50 in tweeën. Er is veel belang voor de polder dat de hele weg verdubbeld wordt", zegt Wielenga van de VVD bijvoorbeeld. Goos vindt dat belang voor de complete regio Zwolle groot. Op de N50 wordt het immers steeds drukker. Daarom zou de hele regio volgens Goos solidair moeten zijn.


Wethouder Simonse ziet ook graag een verdubbelde rijweg, maar vraagt zich af of de motie daarvoor het beste middel is. "Betrokken gemeenten en provincies hebben voor de huidige kostenraming al moeite om budget te vinden. Je kunt je bestuurlijk ook overvragen. Qua timing is dit verzoek geen verstandige keuze", stelt de verkeerswethouder.


"Je mond houden betekent in ieder geval dat je niets krijgt. Dit gaat ook niet over de aanleg, maar slechts over een kostenraming", vindt Goos. Als de andere overheden daaraan niet mee willen betalen, kan de wethouder wat hem betreft terugkomen in de gemeenteraad. Die kan dan eventueel zelf de portemonnee trekken.