Pas op de plaats voor vergunningen huisvesting arbeidsmigranten

Gepubliceerd op: 09 mei 2023 09:05

Gemeente Noordoostpolder neemt per direct geen aanvragen meer in behandeling voor huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente. De gemeenteraad wil dat er eerst beleid komt voor de huisvesting van de buitenlandse werknemers. Alle partijen schaarden zich maandagavond achter een motie van CDA, ONS en ChristenUnie-SGP.

Het college van B en W wilde zelf al een pas op de plaats maken met vergunningen voor huisvesting in de kernen. Maar de drie partijen willen voorlopig ook geen vergunningen afgeven voor onderkomens in het buitengebied die onderdak bieden aan maximaal twintig personen. "Steeds meer boerderijen worden opgekocht voor huisvesting van arbeidsmigranten. Dat zorgt voor grote druk op het buitengebied en weerstand onder inwoners", zegt CDA'er Jos Bus.
"Het is tijd om in te grijpen", voegt Tobias van Dijk van ChristenUnie-SGP toe. "Duidelijk moet zijn dat we niet tegen arbeidsmigranten zijn, maar we willen de huisvesting voor iedereen goed regelen", verduidelijkt Van Dijk. De politiek spreekt op 22 mei al verder over het onderwerp. Die commissievergadering vormt de eerste aanzet tot nieuw beleid dat zo snel mogelijk moet ingaan.

Wim van Wegen (D66) wil tijdens die vergadering ook spreken over het economisch belang van arbeidsmigranten. "Want ik snap de geluiden uit de dorpen heel goed, maar we moeten ons realiseren dat onze economie zo is ingericht dat we ze keihard nodig hebben", aldus Van Wegen. Dat lijkt ook de mening van VVD en ONS. "We willen straks hooguit het aantal arbeidsmigranten afremmen dat in de Noordoostpolder woont, maar elders werkt", stelt Bert Jan Aling van ONS.