Polder hoeft geen compensatie voor zandwinning

Gepubliceerd op: 19 december 2018 10:30

De Noordoostpolder vraagt geen financiële compensatie aan de Fryske Marren voor de zandwinning in het IJsselmeer. Dat antwoordde wethouder Haagsma maandagavond op vragen van de SP. "Wij gebruiken het IJsselmeer immers zelf voor het plaatsen van windmolens die tot in andere gemeentes zijn te zien. Daarvoor betalen wij ook geen vergoedingen", aldus Haagsma.

SP'er Hoekstra wees op geluidsoverlast en aantasting van het uitzicht en vroeg zich af of de gemeente daarvoor gecompenseerd wil worden. Zij is niet blij met de grootscheepse zandwinning. Dertig jaar lang gaat zandwinbedrijf Smals aan de slag in het IJsselmeer, dik zeven kilometer vanaf de Rotterdamse Hoek. Dat gebeurt vanaf een groot werkeiland. "Dat is 23 meter hoog, vergelijkbaar met een flat van zeven verdiepingen", aldus Hoekstra. Volgens de SP is de zandwinning ook in strijd met de Natura2000-wetgeving.

Haagsma wijst erop dat de Noordoostpolder al in 2015 heeft gereageerd op de plannen. Tot een 'officiële zienswijze' kwam het niet. "De provincie beoordeelt of het plan past binnen Natura2000, niet wij. Bovendien lijken de gevolgen voor gezicht en geluid acceptabel", aldus Haagsma.

Hij wijst er wel op dat provincies en gemeentes rondom het IJsselmeer in gesprek gaan over wat in de toekomst wel of niet is toegestaan in het grootste meer van Nederland. Windmolens, zonnepanelen en zandwinning zijn daarbij gespreksonderwerpen.