Raad blij met meer ondernemersvrijheid op zondag, ChristenUnie-SGP niet

Gepubliceerd op: 18 november 2022 09:11

Ondernemers in de Noordoostpolder mogen vanaf nu zelf bepalen hoeveel zon- en feestdagen ze hun winkeldeuren openen. Dit tot teleurstelling van ChristenUnie-SGP. Die fractie vindt dat daarover meer gesprekken met inwoners en ondernemers hadden moeten worden gevoerd. "Dit besluit is met de oogkleppen opgenomen", vindt fractievoorzitter Sjoerd de Boer.

Hij verwijt het college 'besturen op een namiddag'. Volgens hem is niet gekeken naar de belangen van kleine ondernemers. "De kleine supermarkten in de dorpen vrezen verlies van omzet als de supermarkten in Emmeloord op zondag opengaan. Dit betekent niet meer, maar minder ruimte voor ondernemers", vindt De Boer, die ook wijst op het belang dat duizenden polderbewoners aan de zondagsrust hechten.

Wethouder Verduin weet dat er 'natuurlijk verschillende meningen' over het onderwerp zijn. "Maar volgens mij geeft dit voorstel juist meer ruimte. Ondernemers mogen zelf beslissen of ze open gaan op zondag, inwoners kunnen zelf bepalen of ze wel of niet gaan winkelen."

De meeste raadsleden zijn blij dat ondernemers nu vaker open mogen op zon- en feestdagen. Tot dusver kon dat maximaal twaalf keer. "We zijn blij dat het eindelijk geregeld is. Dit past ook bij de groeiambitie van de Noordoostpolder", zegt Jasper van Os (VVD) bijvoorbeeld. "Accepteer de verschillen. Geef het een plekje, het is niet anders", roept Wim van Wegen (D66) de fractie van ChristenUnie-SGP op.
Naast de zes leden van die fractie stemden ook CDA'er Bus en Hylke Hekkenberg (GroenLinks) tegen de verruiming van de winkeltijden.