René van Amersfoort na bewogen raadsvergadering de nieuwe wethouder

Gepubliceerd op: 31 januari 2023 12:01

Een makkelijke avond had de Emmeloorder niet. De oppositiepartijen hebben veel vragen over de opvolger van de vertrokken Thomas Gilissen. Zijn cv bleek afgelopen week niet te kloppen, de PvdA moest tot twee keer toe correcties aanbrengen op de politieke levensloop van Van Amersfoort. Die trekt zelf het boetekleed aan. Hij checkte aangeleverde informatie niet goed. "Ik geef eerlijk toe dat ik fout ben geweest, maar dat zegt niets over mijn kwaliteiten", aldus Van Amersoort, die erop wijst dat hij de afgelopen weken veel moest regelen. Hij heeft zich bijvoorbeeld als bestuurder teruggetrokken uit zijn bedrijven, omdat hij elke vorm van belangenverstrengeling wil voorkomen.

Vraagtekens bij ervaring
Marien van der Slikke is niet overtuigd door het betoog van Van Amersfoort. "Ik heb twintig jaar ervaring in werving en selectie. In die tijd heb ik nog nooit meegemaakt dat een kandidaat met een onjuist cv toch de functie krijgt", aldus de CDA'er. Sjoerd de Boer (ChristenUnie-SGP) zet vraagtekens bij de ervaring van Van Amersfoort. Die was bestuurder in een wijkraad van Pernis. "Dat kun je vergelijken met onze Dorpsbelangen. Die doen heel waardevol werk, maar ik concludeer dat het heel wat anders is dan het wethouderschap."
Wim van Wegen (D66) vindt dat de afgelopen week de kloof tussen politiek en inwoners verder vergroot. Zelf voelt hij zich ook in zijn hemd gezet. Hij is bovendien niet onder de indruk van de presentatie die Van Amersfoort gaf in de gemeenteraad. "Ik heb heel weinig visie kunnen bespeuren en weet niet waarvoor hij staat", aldus Van Wegen, die ook een sneer uitdeelt aan ONS. "Hoe is het mogelijk dat die partij in een half jaar van een hele kritische waakhond is veranderd in een ingedut schoothondje?"

Goede kandidaat-wethouder
Berthoo Lammers ging niet in op die opmerking. Net als de andere coalitiepartijen steunt hij de kandidatuur van de nieuwe wethouder, hoewel hij wel spreekt van 'een stommigheid'. "Als de cv beter was gecheckt, was ons een heleboel ellende bespaard gebleven. Maar ik twijfel niet aan de integriteit en kwaliteit van deze wethouder", meent Lammers. "Het proces had zorgvuldiger gemogen, maar wij zijn ervan overtuigd dat we hier een hele goede kandidaat-wethouder hebben staan", stelt ook Jasper van Os (VVD).
Wiemer Haagsma (Politieke Unie) heeft ook 'alle vertrouwen in de capaciteiten' van Van Amersfoort. Hij betreurt het dat ChristenUnie-SGP de vragen over het cv in de openbaarheid heeft gesteld. "Dit soort vragen kun je ook achter de schermen stellen. Kunt u zich voorstellen dat ik het idee heb dat u op de man wilde spelen?"

Controlerende functie
Die vraag zorgde voor emoties bij Sjoerd de Boer. "U raakt me echt. Ik speel niet op de man, maar op de bal. Ik heb als raadslid een controlerende functie", vindt De Boer, die daarbij opmerkt dat hij de vragen niet aan de media heeft doorgespeeld, maar die bij de burgemeester heeft neergelegd. Berthoo Lammers besloot met de oproep om de 'cohesie in de raad te bewaken'. "We moeten hierin niet blijven hangen."
Ondanks de ingewikkelde start is René van Amersfoort nu wethouder van gemeente Noordoostpolder. Hij groeide op in Emmeloord en woonde daarna in verschillende plaatsen. In Pernis bekleedde hij politieke functies. Van Amersfoort verhuisde in 2011 terug naar Emmeloord. Daar leidde hij tot voor kort zijn bedrijven. De nieuwe wethouder is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij wil zich de komende jaren onder meer bewijzen op de onderwerpen armoedebestrijding en duurzaamheid.