Tarieven toeristenbelasting en afval niet lager

Gepubliceerd op: 15 november 2018 13:11

Toeristen betalen volgend jaar 2,4 procent meer toeristenbelasting in de Noordoostpolder. Een voorstel van ONS om de verhoging van tafel te vegen redde het maandag niet in de gemeenteraad. GroenLinks en VVD trokken een amendement terug waarmee ze een verhoging van de afvalstoffenheffing wilden voorkomen.

Beide partijen vinden het merkwaardig dat inwoners 2,4 procent meer moeten betalen, terwijl ze juist beter afval scheiden. "Goed bedrag moet je belonen", vindt raadslid Schrijver van GroenLinks. Volgens wethouder Wijnants zou de gemeenteraad daarmee terugkomen op eerder aangenomen beleid.

"De raad wil dat onze tarieven kostendekkend zijn. Terugdraaien van de verhoging kost 80.000 euro. Dat is niet verantwoord", aldus de VVD-wethouder. Hij wijst erop dat het ook het college de burgers al tegemoet komt door de verhoging van 2,4 procent terug te schroeven tot 1,9 procent. Na de woorden van Wijnants besloten VVD en GroenLinks het amendement aan te houden.

Ook de verhoging van de toeristenbelasting blijft overeind. Volgens onder meer ONS en VVD moet de polder de rode loper uitleggen voor toeristen en is de verhoging 'niet gastvrij'. Wijnants wees er echter op dat de Noordoostpolder de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in de toeristische trekkers. Bovendien betalen arbeidsmigranten de meeste toeristenbelasting. "Dat is de enige heffing die wij deze arbeiders kunnen opleggen. Zij maken tenslotte ook veel gebruik van onze voorzieningen", aldus Wijnants.