Tijdelijk 110 alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Luttelgeest

Gepubliceerd op: 06 oktober 2023 09:10

Het AZC in Luttelgeest vangt vier weken lang 32 extra alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV's) op. Deze groep bestaat nu in totaal uit 110 mensen. Eerder was namelijk al bekend dat buiten het gebruikelijke aantal van vijftig nog eens dertig jongeren tot het einde van dit jaar in Luttelgeest wonen.

Dat antwoordde burgemeester De Groot maandag aan Wiemer Haagsma. Het raadslid van Politieke Unie was 'in verwarring' gebracht door nieuwsberichten. "We lezen overal dat de opvanglocaties vol zitten. Hoe kan het COA dan in Luttelgeest plaats hebben voor 32 vluchtelingen. Zijn alle duizend plaatsen niet bezet?", vroeg Haagsma zich af.

Volgens De Groot heeft dat laatste vooral te maken met de huisvestingsmogelijkheden. Soms verblijft een gezin dat bestaat uit pakweg vier mensen in een bungalow die geschikt is voor zes personen. Ook werden recent een aantal bungalows verbouwd. Noordoostpolder stemde in met de tijdelijke huisvesting van meer jonge vluchtelingen omdat de ervaringen met deze groep goed zijn.