Van der Horst krijgt opnieuw te weinig handen op elkaar voor uitbreiding minimaregelingen

Gepubliceerd op: 21 november 2023 16:11

NOORDOOSTPOLDER – Yosef van der Horst (ChristenUnie-SGP) probeerde tijdens de begrotingsbehandeling opnieuw de doelgroep voor de minimaregelingen in de Noordoostpolder te vergroten. Opnieuw kreeg hij vanuit de gemeenteraad veel sympathie, maar uiteindelijk te weinig medestanders.

Van der Horst houdt al jaren een pleidooi voor een uitbreiding van de minimaregelingen. Hij wil dat polderbewoners met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon daarvoor in aanmerking komen. Volgens hem is dat in 2024 misschien wel meer dan ooit nodig. "Ik beschouw dat als een 'ravijnjaar', omdat straks de energietoeslag stopt en veel zaken nog steeds duurder worden", hield Van der Horst de gemeenteraad voor.

Een meerderheid van de partijen vindt echter dat de gemeente voldoende mogelijkheden heeft om mensen met financiële problemen te helpen. De PvdA wijst erop dat de prijzen voor energie ook al zijn gedaald. "We kunnen nu wel een pleister plakken, maar het gaat veel pijn doen als we die er later weer afhalen. Dit zou een doekje voor het bloeden zijn dat heel veel pijn gaat doen", redeneert raadslid Henk van der Linde.

Uiteindelijk schaarden alleen GroenLinks en CDA'er Goelema zich achter het voorstel van Van der Horst.