Wel een pumptrackbaan, geen hinkelpaden

Gepubliceerd op: 11 juli 2023 10:07

Emmeloord krijgt een pumptrackbaan die 200.000 euro mag kosten. Een meerderheid van de gemeenteraad liet zich maandagavond overtuigen door een gloedvol betoog van Anjo Simonse (ChristenUnie-SGP). Minder enthousiast was de politiek over een voorstel van Politieke Unie om in alle wijken een hinkelpad aan te leggen.

De gemeenteraad was vorig jaar al bereid om 100.000 euro voor een pumptrackbaan uit te trekken. Dat is een voorziening waaraan jongeren en ouderen bijvoorbeeld met hun fiets plezier kunnen beleven. Veel gemeenten investeerden de afgelopen tijd al in zo'n baan. "Harderwijk legt zelfs al een tweede aan omdat de eerste baan zo'n succes is", hield Simonse zijn collega's voor.
Volgens Simonse is een pumptrackbaan een goed middel om mensen in beweging te krijgen. Voor een baan die lang aantrekkelijk blijft is volgens hem 200.000 euro nodig. "Dan hebben we een baan met een plusje die net zoals de skatebaan een aanzuigende werking heeft. Jong en oud kan hier kosteloos bewegen." Niet alle partijen stemden in met de motie van ChristenUnie-SGP. ONS vindt een investering van 100.000 euro meer dan voldoende. Ook PvdA en twee van de drie VVD-raadsleden stemden tegen.

Tot een stemming over de hinkelpaden die Arja Heerspink (Politieke Unie) graag wil aanleggen, kwam het niet. Ze merkte dat ze weinig medestanders in de gemeenteraad had. Heerspink stelde voor om in elke wijk een hinkelpad te realiseren. "Wij hoeven niet in elke wijk van die lelijke kleuren op straat. En waarom zo dwingend? Dit klinkt als 'hinkelen hier!'", toonde Helga Wiedijk (ONS) zich het minst enthousiast over het idee.

Heerspink kwam desondanks niet met lege handen thuis. Van VVD'er Halma kreeg ze een doosje stoepkrijt om zelf een tijdelijk hinkelpad te maken en de PvdA overhandigde haar een jutezak waarmee ze het oudhollandse zaklopen kan herintroduceren.