Wethouder Wijnants doorstaat Motie van Wantrouwen

Gepubliceerd op: 14 november 2019 10:11

ONS en SP zegden maandagmiddag het politieke vertrouwen in financieel wethouder Hans Wijnants op, maar ze vonden verder geen medestanders. De VVD'er struikelt daarom niet over het debacle rond het ondernemersplatform NOPLINC, waarin de Noordoostpolder 110.000 euro investeerde.


Onlangs trokken de initiatiefnemers de stekker uit de site. ONS en SP stelden daarover vragen en vonden de antwoorden van Wijnants onder de maat. "Onacceptabel dat zo met gemeenschapsgeld wordt omgesprongen", vindt Sacha Werkman van ONS, die vindt dat Wijnants veel te weinig heeft gedaan om het fiasco te voorkomen.


In een reactie toonde de wethouder zich feller dan in zijn eerste betoog. "Ik baal als een stekker. Iets waaraan we met z'n allen met veel enthousiasme zijn begonnen, is niet geworden wat we hadden verwacht. Doodzonde dat daarmee gemeenschapsgeld is gemoeid", aldus Wijnants. Overigens probeert hij wel 10.000 euro terug te vorderen. Dat bedrag is vorig jaar nog geïnvesteerd in een poging om een mislukking te voorkomen.

De andere partijen zijn ook kritisch over het proces rondom NOPLINC, maar zien daarin geen reden om Wijnants weg te sturen. "We zijn tevreden over zijn functioneren in de afgelopen vijf jaar", zegt Rien van der Velde van oppositiepartij PvdA bijvoorbeeld. "Deze motie van wantrouwen is een te zwaar middel: gele kaart en doorspelen", vindt Wim van Wegen van D66. Ook GroenLinks 'distantieert' zich van de motie van wantrouwen