Zoektocht naar best denkbare coalitie van start

Gepubliceerd op: 03 april 2018 14:04

Goed uitzoeken welke partijen het beste bij elkaar passen om de Noordoostpolder de komende vier jaar te besturen. Dat is de opdracht die informateurs Hennie Bogaards en burgemeester van Nunspeet Breunis van de Weerd meekrijgen van CDA en ChristenUnie-SGP.

Dat zei CDA-fractievoorzitter Uitdewilligen woensdagavond tegenover de net geïnstalleerde raad. Haar partij kwam als grootste uit de verkiezingen en is daarom leidend bij de coalitievorming. Dat ook de ChristenUnie-SGP een informateur naar voren mag schuiven, vindt ze logisch. "Die partij staat inhoudelijk heel dichtbij ons", aldus de CDA-lijsttrekker.

De informateurs gaan de komende periode in gesprek met alle partijen. Een aantal daarvan gaf woensdag alvast de eigen ambitie prijs. De SP wil bijvoorbeeld 'heel graag' deelnemen aan het college, stelt lijsttrekker Hoekstra. "We zijn teleurgesteld over ons zetelverlies, maar zijn daardoor nog strijdbaarder. We hebben ons bewezen als een consistente partij met soms een ander geluid."

D66 hoopt vooral dat het nieuwe college een goede afspiegeling is van de samenleving. "Wij willen graag samenwerken met iedereen", aldus het nieuwe raadslid Wim van Wegen. Hij vreest wel dat CDA en ChristenUnie bij de vorming van de coalitie vooral kijken naar partijen met een conservatieve achtergrond. ONS wees er vooral op dat de nieuwe raad met 'grote, majeure projecten' aan de slag moet. Volgens fractievoorzitter Lammers staan zorg en leefbaarheid in de polder onder druk.

De Politieke Unie gaat 'positief' de coalitiebesprekingen in. In het college moeten mensen komen die het belang van de polder laten prevaleren boven dat van de partij, een programma of het individu, bepleitte Wiemer Haagsma. Net als de VVD won zijn partij een zetel. Ook PvdA en GroenLinks boekten tijdens de verkiezingen winst. Zij spraken zich niet uit over een mogelijke rol in het college.