Zoektocht naar nieuwe burgemeester

Gepubliceerd op: 13 juni 2018 09:06

De vacature 'burgemeester van Noordoostpolder' is officeel opengesteld.
Tot vrijdag 22 juni kunnen geinteresseerden reageren. Zij richten hun brief aan de Koning, maar sturen deze naar Leen Verbeek, de Commissaris van de Koning. Het is de bedoeling dat de nieuwe burgemeester medio december wordt geïnstalleerd. Omdat onze huidige burgemeester per 1 oktober vertrekt, benoemt de commissaris van de Koning voor de tussentijd een waarnemend burgemeester.

Bedankt voor het meedenken
Voor de zoektocht stelde een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad een zogeheten profielschets op. Hierin staat beschreven wat voor burgemeester Noordoostpolder zoekt. Maar liefst 835 inwoners dachten mee over de vaardigheden en eigenschappen van de toekomstige burgemeester. Ellen Lindenbergh, voorzitter van de vertrouwenscommissie: "Geweldig dat zoveel mensen meedachten. Ontzettend bedankt."

Eerst een screening
Voordat de commissaris van de Koning de kandidaten voordraagt aan de vertrouwenscommissie, vindt een screening plaats. Dit wordt onder andere gedaan door de AIVD en de Belastingdienst.

Sollicitatiegesprekken
De vertrouwenscommissie –die bestaat uit raadsleden- kiest vervolgens op basis van de brieven een aantal kandidaten waarmee zij een eerste sollicitatiegesprek wil voeren. Later volgt met een kleiner aantal kandidaten een tweede gesprek. De gesprekken worden gevoerd door de vertrouwenscommissie, die daarbij wordt geadviseerd en ondersteund door een wethouder, de gemeentesecretaris en de griffier.

Koning benoemt burgemeester
Na de gesprekken maakt de vertrouwenscommissie een selectie van de twee beste kandidaten. Deze worden in een besloten vergadering aan de gemeenteraad voorgelegd en die beslist vervolgens welke kandidaat als burgemeester wordt aanbevolen bij de Koning. De Koning benoemt vervolgens de burgemeester.