Boerderijwindmolens mogen verder de hoogte in

Gepubliceerd op: 29 februari 2024 14:02

Boerderijwindmolens mogen in de Noordoostpolder binnenkort tiphoogtes van maximaal dertig meter hebben, als het aan de gemeenteraad ligt. Bij de behandeling van de Concept-Omgevingsvisie diende Politieke Unie een amendement in om dat mogelijk te maken. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet dat zitten.

ONS, VVD, PvdA en Sandra Schrijver (GroenLinks) zijn tegen. Ze zijn bang voor 'verrommeling'. "Dat ondernemers graag zo'n molen willen begrijp ik, maar wat hebben andere inwoners daaraan? Die horen het geluid en kijken de hele dag tegen die molens aan", vindt VVD'er Kromkamp.

Volgens Berthoo Lammers (ONS) ("ik zit bijna te trillen...") passen windmolens niet in het landschap van de polder. Net als Schrijver wijst hij op eerdere afspraken tegen verruiming van het beleid. Alex Tuinenga (Politieke Unie) vindt de molens juist passen binnen 'onze innovatieve polder'. De VVD diende ook een amendement in. Die wil dat nieuwe windmolens, dus niet de boerderijwindmolens, alleen aan de randen van de polder kunnen komen. Dat voorstel haalde het niet.

De discussie over de windmolens nam bij de behandeling van de Concept-Omgevingsvisie de meeste tijd in. Alle partijen zijn enthousiast over die visie. Daarin beschrijft de gemeente hoe de Noordoostpolder er in 2050 uit moet zien. Al het beleid wordt op die visie afgestemd.

De gemeenteraad voerde nog wel enkele wijzigingen door. Op verzoek van ChristenUnie-SGP komt er in het stuk meer aandacht voor de rol van de kerken, de PvdA kreeg de handen unaniem op elkaar voor de ambitie dat er een (dependance van een) HBO-opleiding in de polder moet komen, D66 voor het stelliger opnemen van de komst van de Lelylijn. Politieke Unie kreeg uiteindelijk voldoende steun voor aandacht voor de dorpscentra op momenten dat de dorpen gaan groeien.