Burgemeester roept nieuwe raadsleden op om vertrouwen terug te winnen

Gepubliceerd op: 29 maart 2018 14:03

Burgemeester Van der Werff installeerde woensdagavond de nieuwe gemeenteraad. Van de 29 raadsleden zijn er 14 nieuw gekozen. Het 'mondjesmaat' vertrouwen terugwinnen van de burgers ziet Van der Werff als hun belangrijkste taak. "Op verjaardagsfeestjes wordt nu niet altijd positief gesproken over raadsleden en dan druk ik mij voorzichtig uit", aldus de burgemeester.

Het ambt is de afgelopen jaren ook flink veranderd, hield hij de raadsleden voor. "In de jaren vijftig zaten vooral ernstig kijkende mannen in de gemeenteraden. Een erebaan is het al lang niet meer. Mensen kijken niet meer op tegen raadsleden, maar trekken nu een meelijwekkend gezicht", aldus Van der Werff met een knipoog.

Veel belangrijker zijn de recente ontwikkelingen, vindt hij. "De verantwoordelijkheden van gemeenten zijn tegenwoordig heel groot. Ook onze rol is veranderd: vroeger bepaalde de overheid hoe een samenleving eruit moest zien, tegenwoordig is een gemeente ondersteunend aan die samenleving. Vraag je steeds af: hoe kan ik onze burgers helpen", gaf Van der Werff een advies.

'Integer' zijn, geeft de burgemeester ook mee. "Dat leer je niet in boekjes, maar moet in je genen zitten. Zorg dat de politiek het vertrouwen van de burger terugwint, want we staan fors op achterstand. Heb daarbij het lef om nieuwe wegen in te slaan. Op de winkel passen is niet nodig. Ga met elkaar de toekomst in en doe wat goed is voor deze polder."

Of de huidige 29 raadsleden de komende vier jaar op hun plaats blijven zitten, is twijfelachtig. Een aantal is namelijk kandidaat wethouder en schuift na de coalitievorming mogelijk door naar het college.