Gemeenteraad knipt het Noordoostpolderlicht niet aan

Gepubliceerd op: 18 november 2022 09:11

De gemeenteraad zette donderdagavond het 'Noordoostpolderlicht' niet aan. CDA'er Jos Bus zou graag rond de komende dagen een verbindend licht tussen Emmeloord en de polderdorpen zien. In de Achterhoek zorgt zo'n initiatief al een aantal jaren voor een 'gevoel van saamhorigheid', aldus geboren Achterhoeker Bus.

Hij wilde het idee importeren met het oog op tachtig jaar Noordoostpolder en zestig jaar gemeente Noordoostpolder. "Ook past het goed bij het feest van het licht. Inwoners halen straks nieuw elan en nieuwe energie uit het licht. Ik weet zeker dat onze bewoners straks zeggen: 'ja, dat is mooi'..."

Aan dat laatste twijfelt de rest van de gemeenteraad niet, maar de meeste partijen hebben toch bezwaren. "Moet je dit doen in een tijd van energiebesparing, waarin we zelfs het licht van de Poldertoren hebben uitgezet?", vraagt VVD'er Kromkamp zich af. En Arja Heerspink (Politieke Unie) en Gerda Knijnenberg (ChristenUnie-SGP) wijzen erop dat veel mensen in een weinig feestelijke stemming zijn. Bert-Jan Aling (ONS) vindt een dergelijk initiatief ook meer iets dat in de dorpen moet ontstaan.
Burgemeester de Groot vindt het idee van Bus net als de raadsleden sympathiek, maar hij heeft vooral praktische bezwaren. "Het lijkt me geweldig, maar ik denk niet dat we dit kunnen waarmaken. Het is al 17 november. Alleen het verkrijgen van vergunningen neemt al veel tijd in beslag. En ik denk dat het plan ook meer gaat kosten dan de 15.000 euro die het CDA verwacht." Bus zag het kansloze van zijn motie in en bracht die niet in stemming. Wel gaat hij zich inzetten om volgend jaar het Noordoostpolderlicht wel te laten schijnen.