Gemeenteraad schrikt van kosten ‘eigen’ onderzoek

Gepubliceerd op: 25 april 2024 15:04

Wethouder van Amersfoort gaat proberen om een onderzoek naar alternatieve aansluitingen op de A6 stop te zetten. De gemeenteraad gaf in februari opdracht voor zo'n onderzoek, maar is nu 'verbaasd' over de kosten van bijna 24.000 euro. Volgens Politieke Unie wilde de raad een veel eenvoudiger onderzoek.


Politieke Unie vroeg in februari aandacht voor plannen van de provincie en Rijkswaterstaat. Die kiezen straks voor verkeerslichten bij de afrit aan de Muntweg. De gemeenteraad stemde daarna in met een onderzoek naar mogelijke alternatieven. Van Amersfoort moest dat binnen drie maanden presenteren.

Hij schakelde vervolgens een extern bureau in voor de uitvoering, omdat de gemeente zelf de expertise niet in huis heeft. De wethouder vroeg om een budget van 50.000 euro, maar daarvan is uiteindelijk maar de helft nodig.
Volgens Wiemer Haagsma (Politieke Unie) was het nooit zijn bedoeling dat de gemeente zoveel geld voor het onderzoek zou uittrekken. "Dit is zonde van het geld. Zet gewoon op een rijtje wat de kosten van mogelijke alternatieven zijn", aldus Haagsma.

Volgens Van Amersfoort heeft hij juist precies uitgevoerd wat de gemeenteraad wilde. Haagsma sprak later van 'een leerproces'. "We hebben niet voldoende tot achter de komma besproken wat we bedoelden. We betreuren dat dit zo gelopen is."
Haagsma vroeg zich af wat de status van het onderzoek is. "Bel nog eens even...", droeg hij Van Amersfoort op. Die gaat kijken hoever het bureau gevorderd is en of de opdracht dan nog kan worden aangepast.