Gemeenteraad schroeft aantal nieuwe woonlocaties voor arbeidsmigranten terug

Gepubliceerd op: 05 maart 2024 10:03

In het nieuwe huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten maakt de gemeente de weg vrij voor drie grote woonlocaties voor in totaal negenhonderd werknemers. Volgens Wiemer Haagsma van Politieke Unie kan daardoor het aantal locaties tot 150 mensen wel een onsje minder. In plaats van vijftien locaties komen er nu maximaal twaalf. Alleen PvdA en VVD zijn daarop tegen. "Wij willen ondernemers maximaal de ruimte geven", beargumenteert VVD'er Halma.
Door het amendement van Politieke Unie blijven dus 450 nieuwe woonplekken over. Wanneer die er komen, is nog niet duidelijk. De gemeenteraad nam namelijk ook een voorstel van ChristenUnie-SGP aan. Die partij vindt dat er eerst onderzoek naar de sociale omstandigheden van arbeidsmigranten moet komen voordat nieuwe locaties een vergunning krijgen. Daarmee wil ChristenUnie-SGP misstanden voorkomen.

Minder succesvol waren twee moties van het CDA. De partij kreeg geen meerderheid achter zich voor het invoeren van een zorgplicht voor werkgevers die het contract van arbeidsmigranten niet verlengen. Volgens Jos Bus komt het nu regelmatig voor dat mensen na een contractperiode 'onder een stuk zeil in het plantsoen' slapen. Hij kreeg met steun van ChristenUnie-SGP, PvdA en D66 een stem te weinig voor zijn voorstel.
Wethouder Van Steen hoopt dat werkgevers en huisvesters zelf beleid maken om wantoestanden te voorkomen. Het CDA kreeg ook net te weinig steun voor een andere motie: wat de partij betreft gaan de nieuwe regels ook gelden voor bestaande locaties. Volgens Van Steen is dat juridisch gezien ook niet mogelijk.

Met het nieuwe beleid wil de gemeente meer grip krijgen. Nu is niet goed duidelijk hoeveel arbeidsmigranten er in de Noordoostpolder wonen. De nieuwe plekken zijn vooral bedoeld voor mensen die ook in de polder werken. Onder meer Politieke Unie en ChristenUnie-SGP hopen dat daarmee 'een aanzuigende werking' wordt voorkomen. Wethouder van Steen nam nog een motie van Politieke Unie over. De partij wil vastleggen dat nieuwe woningen alleen voor arbeidsmigranten bedoeld zijn. Ook moet de gemeente nadenken wat er met de locaties gaat gebeuren als er ooit minder arbeidsmigranten nodig zijn, vindt Politieke Unie.