Gemeenteraad unaniem akkoord met meedoenpakket

Gepubliceerd op: 03 oktober 2018 14:10

De gemeenteraad omarmde maandagavond unaniem het zogenoemde meedoenpakket. Kinderen uit armere gezinnen kunnen daarmee eerder meedoen aan sport en cultuur. Ook maakt het pakket de aanschaf van een fiets (vanaf 6 jaar) en een computer voor brugklassers mogelijk.

Het meedoenpakket is een van de voorstellen van de werktafels 'Krachtig tegen armoede' en vervangt de 'meedoenregeling'. In het nieuwe pakket wordt de bijdrage verhoogd van 150 naar 350 euro. Bovendien komen meer kinderen in aanmerking voor de regeling: de inkomensgrens is 120 procent van de bijstandsnorm, waar dat tot dusver 110 procent was.

Ondanks dat de complete gemeenteraad achter het voorstel staat, ontstond er nog een lange discussie. VVD, SP en ONS pleitten voor een meer integraal beleid rond armoedebestrijding. Ook zouden ze meer de vingers aan de pols willen houden over de resultaten VVD'er Van Os vindt dat er nu teveel 'losse flodders' worden afgeschoten.

Wethouder Uitdewillligen verbaasde zich over de vele vragen. Volgens haar heeft de gemeenteraad er zelf mee ingestemd dat de werktafels met plannen komen. De motie kreeg verder ook geen steun. "Geen losse flodders, maar stap voor stap de situatie verbeteren", vatte PvdA'er Wijnhoud de mening van de meeste partijen samen.