Kwestie rond uitgifte hulpmiddelen nog niet opgelost

Gepubliceerd op: 17 december 2019 11:10

Wethouders van Dronten, Urk en de Noordoostpolder bespreken in januari weer de problemen rond de uitleen van de hulpmiddelen. De drie gemeenten willen in zee met Welzorg, maar die organisatie kibbelt met voorganger Hulpmiddelencentrum over de waarde van al uitgegeven hulpmiddelen. Een externe partij moet de waarde van de uitgegeven hulpmiddelen nu vaststellen, zegt wethouder Marian Uitdewilligen.


Zij moest maandag tijdens de gemeenteraad op verzoek van de PvdA de gang van zaken nog eens uitleggen. De gemeenten meldden in een persbericht dat Welzorg de uitgifte van hulpmiddelen zou overnemen, maar moesten daar niet veel later op terugkomen. "We publiceerden op vrijdag 29 november het persbericht, omdat de overname op maandag 2 december zou ingaan. Inwoners moesten weten waar ze aan toe waren", stelt Uitdewilligen. Bovendien was het Hulpmiddelencentrum volgens haar op een kleinigheid na akkoord met de voorwaarden.


In het weekeinde bleek die kleinigheid toch groter dan gedacht. Ondanks koortsachtig overleg kwam er geen akkoord. Hulpmiddelencentrum en Welzorg hebben andere gedachten over de waarde van de al uitgegeven hulpmiddelen. De partijen zitten nog steeds niet op één lijn. "Het Hulpmiddelencentrum stelt de eigen financiële positie boven het belang van de inwoners", zegt Uitdewilligen daarover.


De gemeenten willen van het Hulpmiddelencentrum af omdat veel inwoners klagen over de dienstverlening. Als de onenigheid over de waarde aanhoudt, zitten ze tot eind 2020 vast aan het huidige contract. Volgens Uitdewilligen houden de gemeentes de vinger wel nadrukkelijk aan de pols. "Als het Hulpmiddelencentrum hulpmiddelen niet snel kan leveren, gaan we naar een andere partij", aldus de wethouder, die een aantal schrijnende situaties kent. Ze noemde als voorbeeld een polderbewoner die al vier maanden niet buiten komt vanwege een defecte rolstoel.