Online gemeenteraadsvergadering verloopt buitengewoon goed

Gepubliceerd op: 15 april 2020 10:04

De eerste online gemeenteraadsvergadering van de Noordoostpolder verliep dinsdagavond 'buitengewoon goed'. Dat zei burgemeester Westmaas vlak voordat hij die historische videobijeenkomst afsloot. Daarna deelden verschillende raadsleden op de sociale media hetzelfde enthousiasme over het op afstand vergaderen in coronatijd.


Dik twee uur debatteerden de lokale politici over een agenda met vijftien punten. Dat deden ze vanuit keukens, woonkamers, kantoren, slaapkamers en andere vertrekken. Kijkers zagen boekenkasten, aquariums, foto's van de kinderen, planten en gordijnen en bovenal raadsleden die opvallend makkelijk betoogden onder voorzitterschap van burgemeester Westmaas. Die zat in klein gezelschap wél in de raadszaal van het gemeentehuis.


Twee uur lang haperde de techniek niet of nauwelijks. Alleen bij Martin Mulder van ONS viel de verbinding even weg en af en toe moest iemand worden verzocht het geluid wat harder te zetten, maar buiten die kleine omissies werd de vergadering alleen onderbroken door een schorsing van vijf minuten. "Nemen we meteen even koffie...", opperde Westmaas. De behoefte aan die pauzedronk verdwijnt ook bij een online vergadering blijkbaar niet.


Westmaas opende de vergadering met een korte overdenking over de tijd waarin de wereld is beland. "Gezondheid is niet vanzelfsprekend. Mooi dat de verworvenheden van de mooie techniek het mogelijk maken dat mensen toch een beetje bij elkaar zijn én dat wij kunnen vergaderen. Wordt het ooit weer als vanouds? Wie zal het zeggen", aldus de burgemeester.

De videovergadering van dinsdag maakte in ieder geval duidelijk dat de politiek voorlopig ook op deze manier verder kan.