Toekomst sociaal domein leidt nu al tot lange discussie

Gepubliceerd op: 28 januari 2020 12:01

Wethouder Uitdewilligen moet niet twee maar vier scenario's uitwerken over de toekomst van het sociaal domein. Dat dwong de gemeenteraad maandagavond na een lange vergadering af. Noordoostpolder stevent net zoals veel gemeenten af op een miljoenentekort op bijvoorbeeld Jeugdzorg en Wmo.


Sinds de landelijke overheid de verantwoordelijkheid daarvoor bij de gemeenten neerlegde, kampen die met oplopende tekorten. In de Noordoostpolder kan dat bedrag oplopen tot meer dan drie miljoen euro. Bovendien is onduidelijk hoeveel het Rijk de komende jaren bijdraagt. Volgens Uitdewilligen is daarom een discussie nodig over de toekomst. "Zes jaar geleden kwam één op de twintig kinderen in aanraking met Jeugdzorg, dat is nu één op de negen. We moeten ons afvragen wat onder Jeugdzorg, onderwijs of opvoeding hoort."


Uitdewilligen wilde daarom twee scenario's waarin wordt bezuinigd uitwerken. De gemeenteraad vindt echter dat ze ook aan de slag moet met twee andere visies, waarbij de huidige situatie ongewijzigd blijft of waarin het mes heel stevig in de zorg wordt gezet. Volgens de wethouder zijn die scenario's niet realistisch. Op het CDA na vindt de hele gemeenteraad echter dat die toch uitgewerkt moeten worden om goede keuzes te kunnen maken.

Een motie van de SP haalde het niet. Die partij wilde bij de discussie ook komende grote projecten op andere beleidsterrein betrekken, zoals de scholencampus en de toekomst van het zwembad.