Weinig enthousiaste gemeenteraad toch akkoord met bouwplannen Creil

Gepubliceerd op: 25 april 2024 15:04

De gemeenteraad ging maandagavond unaniem akkoord met een bestemmingsplanwijziging die de bouw van 49 woningen in Creil mogelijk maakt. Toch ontbreekt bij de partijen het enthousiasme over het plan. "We gaan schoorvoetend akkoord", verwoordt VVD'er Halma de stemming.


Lianne Mulder (PvdA) zet vraagtekens bij de betaalbaarheid van de meeste woningen. Ook Wim van Wegen (D66) is niet echt enthousiast. Hij had liever meer woningen voor jongeren en gezinnen gezien. Ook sociale huurwoningen ontbreken volgens hem in het plan. "Een slecht signaal, want de behoefte daaraan is groot", aldus Van Wegen, die toch instemt met het plan omdat hij weet dat Creil 'hard toe is' aan nieuwe woningen.

Bert Aling (ONS) is vooral teleurgesteld in de negatieve grondexploitatie. Volgens berekeningen zou de gemeente daar mogelijk ruim vier ton op moeten toeleggen. "Maar dat is het minst rooskleurige scenario. We hopen uiteindelijk dichtbij de nul uit te komen", nuanceert wethouder Van Steen de zorgen van Aling.

Ook over de bouwplannen is hij enthousiaster dan de raad. Hij wijst erop dat het dorp nauw betrokken is geweest bij de plannen. "Er is echt wel ruimte voor betaalbare woningen. De starter heeft zeker een kans binnen dit plan."